Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Genomfört laktattest hos Sport Support Center!

leave a comment »

Nu är det äntligen genomfört – jag har gjort ett laktattest för att kunna lägga upp träningen så bra som möjligt under våren. Jag gjorde laktattestet med Ida på Sport Support Center på Djurgården, och det gick riktigt smidigt.

Laktattest innebär att man genomför ett test med 3-4 min långa intervaller, där varje intervall är jobbigare än den innan – och fortsätter så tills ens egen mjölksyratröskel är passerad.

Förklaring mjölksyratröskel:

Ju hårdare man tar i, desto mer mjölksyra bildas och måste transporteras bort av kroppen och göras om till energi. Där mängden mjölksyra som bildas är större än mängden mjölksyra som transporteras bort, har man sin mjölksyratröskel.

För att orka så mycket som möjligt under träning så vill man höja sin mjölksyratröskel, vilket man gör genom att ligga precis under, på, eller över sin mjölksyratröskel under träning.

Mitt test startade på 100 W och ökade med 30 W var fjärde minut. Jag fick reda på att tidigare så var tre minuter vanligare, medan idag så används fyra minuter per intervall istället. Min mjölksyratröskel hittades mellan fjärde och femte intervallen, vid en puls på ca 167 slag/min och alltså mellan 190 och 220 W.

Mitt uppskattade v02max (mått på syreupptagningsförmåga) blev 62,6 ml/kg/min och testresultatet gav tydligen att min kondition är på topp (jag fick ”Excellent” vilket var bäst på skalan). Nu känner jag mig knappast på topp, men har till skillnad från tidigare nu siffror som jag senare kan jämföra med.

Efter att man har genomfört ett laktattest så är det alltså bra att följa upp när man tränat ett tag, kanske efter två månader. Jag kommer troligtvis att genomföra ett nytt test i slutet på april när jag kommit hem från tio dagar på Mallorca.

Vad gäller Sport Support Center så kan jag rekommendera dem – de är tillgängliga, det går smidigt och de kan sina saker. Jag har för övrigt vänner som har OS-mästaren i cykel Bernt Johansson som personlig tränare och han jobbar på Sport Support Center.

Priset på 900 kr tycker jag var helt okej också. Väljer man att ta ett paket där flera tester ingår och även träningsupplägg så blir det naturligtvis billigare per gång. För egen del har jag en ex-elitcyklist som jag cyklade med på Gran Canaria som hjälper mig med träningsupplägg istället.

Kort och gott – kul och lärorikt! Är man någorlunda seriös med sin träning bör man göra tester med jämna mellanrum för att hålla koll på sina framsteg.

Written by Martin SE

25 februari, 2011 den 15:52

Publicerat i Träning / Rundor

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: