Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Garmins pulsband och hur du fixar pulsen

with 7 comments

Om du haft problem med ditt Garmin-pulsband så är du långt ifrån ensam. Om man söker på nätet eller kollar i Garmins forum, så ser man att det är rätt många som haft problem med sina pulsband.

Här är två exempel på hur pulsbandet kan strula:

 • Du sätter på dig pulsbältet, startar GPS:en och pulsen är skyhög i ca 5-10 min innan pulsen går ner.
 • Du får inte upp någon puls alls på GPS:en.

Tack och lov finns det ett antal saker du kan göra för att råda bot på detta!

Mot slutet på 2010 av började Garmin skicka med sitt nya pulsband med GPS-enheter som tex Garmin 800. Pulsbandet kallas för Garmin Premium-pulsband och har ett mjukt band, till skillnad från tidigare Garmin-pulsband, som har ett hårt och plastigt band. Så här ser det nya pulsbandet + sändare ut (själva sändaren är plastgrejen som det står Garmin på):

Detta nyare pulsband är bra, men det finns alltså fortfarande problem med det.

Den vanligaste orsaken till problem är att noderna som sitter på insidan av pulsbandet, helt enkelt inte är blöta. Om noderna inte är blöta så har de svårt för att registrera pulsen och ingen pulssignal skickas till din enhet. Lösningen på detta är enkel:

Blöt noderna, alltså kontaktytorna på pulsbandet, antingen genom att ha vatten på dem, eller genom att slicka på dem.

Om det inte hjälper, så finns det ytterligare åtgärder:

 • Byt ut batteriet i pulsbandet. Det är ett CR2032-batteri och du måste skruva loss fyra skruvar på baksidan av själva sändaren för att byta batteriet.
  När du byter batteriet så är det rekommenderat att vänta minst 1 min innan du sätter i det nya batteriet.
 • Tvätta pulsbandet. Garmin rekommenderar att du tvättar ditt pulsband efter varje träningspass.

Just Garmins pulsband har fått kritik för att fungera sämre än andra pulsband. Det finns dock en fiffig lösning för att få ett bättre fungerande pulsband – nämligen att byta ut Garmins pulsband mot ett annat band. Det smarta är att moderna pulsband kan använda sig av samma sändare, bara sändaren stödjer ANT+. (ANT+ är en kommunikationsstandard som gör det smidigare för olika typer av enheter att kommunicera med varandra.)

Polars WearLink+ är ett pulsband som du kan använda tillsammans med Garmins sändare. Det du gör är att du flyttar över själva sändaren från Garmin-pulsbandet till Polar-pulsbandet. Det är jätteenkelt, eftersom det bara är att knäppa loss sändaren och sätta fast det på ett annat pulsband.

Jag kan också rekommendera dig att ha flera pulsband, så att du alltid har ett i reserv.

Om inget av ovanstående fungerar, så kan det faktiskt vara så att ditt pulsband eller sändare faktiskt är trasig. Då får du kontakta Garmins support.

Written by Martin SE

8 november, 2011 den 11:44

Publicerat i Artiklar

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Martin – sorry to nit-pick, but it’s the sender that has to be ANT+ compatible.

  So the Polar Wearlink+ band isn’t ANT+ (I think it’s actually bluetooth), but the actual elastic piece conveniently enough fits the Garmin ANT+ sender…

  I’ve never had any problems with the old Garmin belt (the hard plastic one). But then again I wet it under the tap before putting it on, and after taking it off.

  Mic Hussey

  8 november, 2011 at 14:29

 2. Grymt tips. Ska testa detta

  olle n

  8 november, 2011 at 14:48

 3. Mic, givetvis, tack, jag ändrar!

  Martin S.

  8 november, 2011 at 15:36

 4. Tyckte jag hade mer problem med Suuntos pulsband (också mjukt) än med nya Garmin-bandet. Då prövade jag tom blågel för att få bättre hudkontakt (finns på apotek).

  Med Garmin så har det hänt någon gång att pulsen är alldeles för hög. Lösningen för mig har varit att bara knäppa loss sändaren och sätta dit den igen, så sjunker pulsen till rimligare nivåer.

  Ken

  9 november, 2011 at 10:33

 5. Jag testade idag för första gången Polarbandet till Garminklockan och det fungerade klockrent… Det första svettiga cykelpasset på länge som jag har kunnat se pulsen under hela passet. Glädje.

  Nicklas

  13 november, 2011 at 21:34

 6. Gammal bloggning nu men vill ändå tacka! Har testat både nytt batteri och att tvätta av pulsbandet med såväl svinto som sprit. Hade gett upp och skulle köpa nytt band, men gav det ett sista försök med att ta ur batteriet och vänta innan jag satt tillbaks det samt köra bandet i maskin och nu fungerar det 😀

  Peter E

  17 april, 2012 at 11:04

 7. Tack Martin , mitt strular nu, får se om jag får liv i det igen =)

  Svart Karin Karlsson

  19 juli, 2012 at 20:48


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: