Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Fixa själv eller lämna in cykeln på service? Ett enkelt val!

with 2 comments

Det är alltid bra att kunna själv. Men det har en gräns det också; tålamod, ekonomi och väntetid framför allt.

Jag skulle vilja slå ett slag för att man bör lämna in sin cykel på service när det hänt något eller det bara är dags för en större översyn. Varför?

 • Det är proffs som hanterar din cykel och de kan oftast sin sak
 • Du slipper spendera tid på att mecka med en cykel och slipper därmed lägga energi på att bli förbannad när du inte lyckas
 • Tiden du sparar kan du lägga på annat, som att tex träna 😉

Så här gör jag:

 • När en cykel ”gått sönder” och jag inte vet exakt vad som har hänt så lämnar jag in den.
 • Vid mindre uppgraderingar eller justeringar fixar jag själv. Detta omfattar exempelvis byte av vevparti, bromsklossar, kassett och kedja samt byte av vajrar. Sådant som med rätt verktyg är ganska enkelt att fixa.
 • Inför en säsong lämnar jag in cykeln för genomgång och översyn, redan i mars. Då slipper man boka tid och stå i verkstadsköer senare under säsongen när alla andra ska ha sina cyklar fixade 😉

Senast för egen del hade min CX blivit obrukbar då bakväxeln letat sig in i bakhjulet. Först trodde jag att det bara var för att växelörat blivit snett, men hela växeln hade blivit obrukbar. Jag fixade ett växelöra först för att se om det var problemet, men det krävdes alltså en större åtgärd. Jag ringde bara Jarla Cykel och kollade läget och kunde lämna in cykeln samma dag. Tyvärr dröjde jag 2 dar med att lämna in cykeln och fick vara utan den fre-sön, men det misstaget gör jag inte om igen. Hur som helst slapp jag i alla fall att felsöka och bli smutsig själv 🙂 För ca 800 kr fick jag en helt ny Shimano 105-bakväxel, växlarna justerade och kan nu bekymmersfritt cykla vidare på en fullt fungerande CX. Helt klart värt det!

Så här vacker kan en ny bakväxel vara:

Written by Martin SE

20 februari, 2012 den 20:53

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Billigt!

  Jag gjorde samma sak med min CX idag. Växelhandtaget hade gått sönder och jag fick erbjudandet att ta hem ett nytt och fixa själv, men valde att låta Henrik på Bianchi café and cycles göra det. Eftersom det gick på garantin.

  När jag hämtade cykeln hade han inte bara bytt handtaget utan också smörjt upp den, riktat bakhjulet och snyggat till bakväxeln som fått ta en del stryk av salt och grus.
  Cykeln känns som ny igen!

  Peter

  20 februari, 2012 at 21:05

 2. Håller med absolut, låt proffsen göra vad de kan bäst. Även om jag nu går en meck kurs på cykloteket så kommar jag i allafall lämna in min kära ägodel om och när den behöver service o lagningar.. ( ja inte däck o små saker )

  Anna

  Anna Johansson

  20 februari, 2012 at 22:16


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: