Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Utför i Tänndalen Fjällcykelpark

leave a comment »

Efter lite scoutande bestämde jag och min svåger Ludwig för att prova på lite downhill i Tänndalen. För egen del första downhill för i år och även första passet på MTB på flera månader – klart ovanligt!

Efter lite onödig tid i uthyrningen (de verkar precis ha öppnat för säsongen) så kunde vi hämta ut våra förbokade liftkort och en rejäl endurocykel (Scott Genius-modell). Jag själv körde på min trotjänare Scott Spark modell 2015, heldämpad med 120 mm slag fram – vilket räcker utmärkt för lite snällare utförsåkning.

Vi noterar genast att det går väldigt snabbt att komma upp med liften, som tar 2 cyklar och dessutom är väderskyddad. Riktigt bra!

Tänndalen sommarkarta (2022)

Vi börjar med kanske vänligaste och mest centrala leden Fäbodflytet, graderad blå, och tar oss nerför den två gånger. Bra start. Rätt bra berms, en hel del hopp och bra rull. Några vallar som kunde ha byggts upp lite bättre.

Lite längre ner i Fäbodflytet kan du rulla på Popcorn eller Drömskogen (blåa), som båda har sin egen karaktär och tjusning. Jag kanske gillade båda dem mer än att åka bara Fäbodflytet hela vägen ner! Liten varning bara för Drömskogen som blir lite väl tvärkurvig i några partier och således ganska långsam, men avslutar desto bättre.

Fin cykelpark för de minsta

För den lite mer avancerade åkaren så finns röda Downdays med lite mer stökig stig, samt röda Rödräven med sina höga hopp – börja med dessa och hamna sedan på Fäbodflytet lite längre ner.

På andra sidan berget (åt höger/norr) finns långa, blåa Fjällflyt, där du får trampa en hel del – kanske onödigt mycket om du förväntar dig downhill och inte så mycket trampande/transportsträckor.. Leden börjar rätt plant uppe på bergstoppen, för att sedan ta dig nedåt med lite mer fart. Denna led har också två röda avstickare, Renen och Mardrömmen. Jag hade lite svårt att hitta rätt här uppe faktiskt, jag åkte fel mer än en gång – så läs skyltarna noga.

Nöjd med hyrd endurohoj

Långt ner på Fjällflyt finns även gröna Guldgruvan, som inte riktigt kändes färdiggrävd – med sina låga berms och en jättekonstig kurva. Kanske kul som variation någon enstaka gång om man åker på denna sida av berget några gånger.

Som vanligt finns även ett teknikområde (”Skills area”) och en liten flytstig (flow trail) för de mindre.

På det stora taget är en heldag för mycket i Tänndalen, 3 timmar på förmiddagen eller eftermiddagen räcker.

Undertecknad rätt nöjd med att cykla i en bike park igen!

Vi fick toppenväder, blandat sol från en strålande himmel till gråmulet och på slutet en regnskur. Klä dig rätt och ha med dig rätt plagg att sätta på om det blir svalt och blött.

Tänndalen plus:

  • Lättåkt
  • Hoppvänligt
  • Riktigt bra lift
  • Inga köer
  • God lunchburgare
  • Schysst personal

Tänndalen minus:

  • Behövs fler leder, gärna 1-2 riktigt bra som kan komplettera Fäbodflytet och känns dunder
  • Lite dåligt byggda leder – bättre vallar behövs och även bättre placering på en del hopp som var för nära kurvor

Vi säger tack till Tänndalen för denna gången!

Written by Martin SE

8 juli, 2022 den 20:43

Publicerat i MTB, Träning / Rundor

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: