Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Vätternrundan 2010

with 2 comments

Hösten 2009 pratade jag med mina vänner och medcyklister Johan och Daniel om att köra Vätternrundan 2010. Daniel hade rutin med ett flertal avklarade Vättern sedan tidigare och Johan hade kört precis kört Halv-Vättern. Sagt och gjort, vi anmälde oss sent på hösten och fick starttiden 05.40.

Inför Vätternrundan 2010 hade vi sagt att vi skulle träna ihop oss, Daniel, Johan, jag och så Daniels pappa Björn. Det blev endast två rundor, en i april på 8 mil och en 10-milare två veckor innan Vättern. Det kändes gott och vi hade fixat finfint boende sedan tidigare.

Cyklarna på bilen innan vi åker ner till Motala

Daniel och Johan kollar det sista innan avfärd

Fredagsförmiddagen innan Vättern så tog vi oss ner från Stockholm till Motala.

Daniel hade lyckats fixa bästa cykelhängaren till sin bil så vi fick plats med alla tre cyklar.

Väl framme i Motala insåg vi att huset vi skulle bo i faktiskt var ett kap. Riktigt fint och smidigt.

Fredagseftermiddagen gick till att hämta ut nummerlappar i tälten på torget och att se sig omkring i Motala. Det blev en god pastarätt till middag och vi var så småningom alla samlade i huset. Totalt var vi 7 pers där alla hade sena starttider. Vi hade senast starttid – 05.40.

Bästa huset i Motala

Bästa huset i Motala

Lördagsmorgonen blev en rejäl frukost och sen ner till starten där alla cyklister startat sedan 19.30 kvällen innan. 05.42 gav vi oss iväg, Daniel, Johan, Björn och jag, i en relativt kylig morgon med tunga regnmoln som hotade.

Egen klunga!

Det gick rejält långsamt i början och vi blev passerade av flera grupper som startade efter oss. Ofta är det de snabbare grupperna som startar sent och när det gick förbi en mindre klunga viftade Daniel till oss att den här skulle vi gå med i och så var det bästa valet för morgonen gjort!

Efter någon mil hade folk droppat av och helt plötsligt var det bara vi fyra som körde i en bra takt. Det dröjde inte länge innan man tittade bak och såg en klunga på 10+ cyklister bakom. Kul! Så körde vi i några mil, där alla gick upp och drog ett tag och turades om. Det gick helt enkelt sjukt bra och vi hade fin takt.

Jag vid starten

Efter ytterligare några mil blev det dags för kisspaus och vi gick ur vår klunga. Lite tråkigt men så var det vi fyra igen. Det var ganska lätt att hitta bra klungor att gå med i och det dröjde inte länge förrän vi hade bra takt igen!

Första stoppet blev i Gränna. Smart och helt rätt, kändes det. Dock ganska långt stopp med energiintag, kisspaus och lite allt möjligt. Gott var det i alla fall med blåbärssoppa, bullar mm.

Nerförsbackarna mot Jönköping och ikappåkning

Nerförsbackarna mot Jönköping var det skönaste första biten, riktigt bra fart, flera hundra cyklister delade på vägbanan. Johan tappade sin vattenflaska (ingen incident hände tack och lov!) så vi hamnade flera hundra meter bakom den stora massan av cyklister och var helt ensamma. Då var det dags att bomba på, så jag körde och hade Johan, Daniel och Björn på rullen tills vi kom ikapp den stora klungan. Det var otroligt skönt att komma ikapp eftersom det var bra cykling i klungan och det gick riktigt snabbt i nerförsbackarna. Dagens andra riktigt bra initiativ var gjort!

Väl i höjd med depån i Jönköping släppte Johan och Björn – vi hade haft en lite för hög fart för att alla skulle orka med. Jag och Daniel körde vidare och såg inte Johan eller Björn mer förrän hemma.

Daniel och jag kvar

Efter Jönköping var det en lång uppförsbacke där jag gick ner på låga växlar och vevade på. Jag trodde Daniel skulle släppa där men han hängde tack och lov på och vi bestämde oss för att köra så mycket tillsammans som möjligt. Vi körde ihop tills det var ca 6,5 mil kvar – då släppte Daniel och jag gick iväg med en annan cyklist som vi kört med i någon mil.

Sista 6,5 milen pausade jag inte över huvud taget, dels hade jag mycket energi kvar och dels kändes det i knät när vi pausat vid de två sista depåerna. Jag ville helt enkelt inte riskera något. Dessutom hade jag insett att vi var på väg att gå in på under 11 timmar vilket var en sporre!

Ensam kvar – men med god hjälp!

När den andra cyklisten gick in i depån vid Hammarsundet blev jag helt själv för första gången på riktigt i loppet. Det var lite svårt att hitta andra som cyklade i den takt jag ville hålla för att komma in under 11 h, men till slut hittade jag tre killar som jag la mig bakom och så turades vi om att köra. De gick dock in i depån vid Medevi brunn, med 2 mil kvar, så då var jag ensam igen.

Med 2 mil kvar lättade jag på vikten genom att hälla ur mitt sista vatten och ökade takten igen – mållinjen var helt enkelt nära! Dessutom hade jag turen att hitta ett par som bombade på rejält bra så jag gick in och så turades vi om att dra. Snitthastigheten sista två milen blev ganska exakt 30 km/h men vi var uppe och körde på 40 km/h ganska ofta och det gick riktigt snabbt!

Med ca 3 km kvar till mål började det regna och jag var tvungen sätta upp glasögonen på hjälmen, så jag gick ur vår lilla kedja och tog vind direkt. Helt plötsligt hade paret 20 meter, 30 meter och avståndet bara ökade. Efter 30 sekunder hade de minst 200 meter och jag kunde helt enkelt inte komma ikapp. Att gå från ca 40 km/h till 28 km/h på så kort tid och sen försöka cykla ikapp avståndet blev för mycket. Så här i efterhand var detta det jobbigaste för mig på Vätternrundan, det var liksom psykiskt. Dock var det bara 3,5 km kvar som jag körde själv.

Efter att jag rullat in i mål på 10:42 mötte jag paret igen och gratulerade. Vi pratade lite och det visade sig de kom från Skåne och så hade de startat innan mig på morgonen. Deras tid blev 10:52, inte illa det heller.

Väl i mål ropade någon på mig också, och döm till min förvåning när en kollega stod där och fotade! Sjukt kul!

Efter målgång

Efter målgång blev det den obligatoriska medaljen, middag i solskenet i parken och sen cykla tillbaka till huset. Där fanns redan Kalle som stekte i solen och åt gott mellanmål efter en riktigt bra genomförd runda på strax över 9 timmar!

Sedan kom Daniel, Johan och Björn allt eftersom och alla var nöjda och glada. Daniel slog nytt rekord på sin sjätte Vätternrunda, han kom in på 11:04. Björn fick 12:14 och Johan fick 12:27. Alla var supernöjda med att ha genomfört detta trettiomilalopp.

Fakta om min Vätternrunda

  • Tid totalt: 10:42 h (9:58 effektiv rulltid)
  • Kadens i snitt: 91
  • 6615 kCal förbrända kalorier
  • Total snitthastighet 28,4 km/h
  • 154 i snittpuls
  • Cyklad på Scott CR1 Comp -09 med Ultegra + Dura-Ace

Jag placerade mig på 4485:e plats av 16760 fullföljande, vilket innebär att jag tillhörde de 27 % bästa. I Stockholm kom jag på plats 193 av 991 så jag var ganska nöjd med min Vätternrunda.

Nästa år

Jag har bestämt mig för att anmäla mig till Vätternrundan 2011 också. Jag har andra motionslopp jag tänkte köra också, men Vättern är och förblir den största ett tag till! 🙂

Fler bilder

Daniel i början på loppet

Johan & Björn i täten!

Johan sänker en kaffe på vägen hem

Hemma igen!

Written by Martin SE

10 juli, 2010 den 22:51

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Vätternrundan 2010 (med Danne) […]

  2. […] Vätternrundan 2010 (med Danne) […]


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: