Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Vätternrundan-träning i Roslagen med snabbgrupp från Fredrikshof Lidingö

with 2 comments

Mest imponerande under dagen: Jonas Sköld kom direkt från sådär våruppladdning och körde snabbgrupp med Lidingö-gänget. Blir inte bättre än så här! 🙂

Notera att samtliga foton från dagen finns i ett flickr-galleri: Roslagen med Fredrikshof Lidingö snabbgrupp 7 maj. Lite längre ner på denna sida finns ett urval av foton från dagen.

Vi blev idag än en gång ett kanongäng i Fredrikshofs Lidingögrupp, med samtliga grupper som tog sig ut mot Roslagen och Kårsta under förmiddagen. I vår snabbgrupp gästades vi dagen till ära av Jonas Sköld (Brostugan-ledare) och som vanligt dyker det upp cyklister från halva Stockholm på våra rundor – Sollentuna och Solna bland annat. Riktigt kul!

Peter Hampus (ledare på Lidingö och co-ledare i vår Vättern SUB 9-grupp) satte i vanlig ordning fart tempot och vi snittade uppåt 31 km/h genom Djursholm, Täby kyrkby och upp mot Ullnasjön och den nu vägblockerande klassiska jordhögen med utbrända Volvon ovanpå. Väl där pausade vi innan det blev belgisk kedja upp mot Kårsta. Förra helgen var det blåsigt, denna helg mindre blåsigt. Och det märktes. Från jordhögen till Kårsta snittade vi i nästan 36 km/h i vår belgiska kedja. Riktigt bra!

När vi kom fram till Kårsta kyrka fanns det flertalet möra ben bland oss. Det passade väldigt bra med paus och snack med bland annat Esduu Cup-arrangörerna från Vallentuna CKGualberto som skulle tävla i Hofvets färger och Robin från VCK, innan vi körde dagens Esduu Cup-bana (dock bara ett varv men med sköna backen upp mot kyrkan på slutet av varvet). Givetvis var jag först upp i backen 🙂

Vi fortsatte köra belgisk kedja på de smala vägarna som tog oss förbi Frösunda och Markim. Det var ganska påtagligt att här var vi många som var trötta, för det gick lite ryckigare i belgiska kedjan och framför allt hade vi luckor oftare och oftare. Men alla var med inför att vi sedan skulle avsluta fincyklingen med Skålhamra, vilket är ett litet kapitel för sig.

Skålhamra är säsongen 2011 ganska dåliga vägar med hål, bulor, grus och såklart mötande fordon ibland. Därför är det inte optimalt att cykla på ett led där utan mycket bättre med små klungor. Förra veckan missade jag min chans att hänga på i en klunga och fick cykla helt ensam. Denna vecka var jag en av dem som tog rygg på Peter Hampus som började med en monsterförning. Denna förning involverade:

 • Ett kedjebrott
 • En punktering
 • En cyklist som åkte av vägen rätt in i skogen (men hann tillbaka på asfalten innan träd hamnade i vägen)
 • Fem rådjur som sprang över vägen mitt framför oss när vi kom i 35 km/h

Efter ovanstående händelser decimerades vi och blev 5 st som sedan låg i fronten stora delar av Skålhamravägen, med försök till utbrytningar, ikappjagningar och taktikspel (som mest innebar att ligga på rulle så optimalt och smart som möjligt). Med lite drygt 1 km kvar attackerar Aivar och får ganska omgående 40 meter på oss andra fyra. Han fick vara ensam i ca 30 sekunder innan jag insåg att det här är dags att göra något åt – så jag börjar jaga ikapp och ser hur Peter går in på min rulle. En liten bit in i sista backen innan ”målrakan” har jag jagat ikapp Aivar och kommit om, men till ingen nytta då killen på en svart Nishiki Competition kommer bakifrån och stöter direkt när han går upp – och får några meter.. Jag gör en sista kraftansträngning med pulsen på 96 % av max och kommer förbi för att ta vad som nog kan myntas som ”Skålhamra-priset”. Övriga fyra i vår klunga var kort efter.

Med tanke på min miss förra helgen så vart jag betydligt mer nöjd med Skålhamra denna helg! 🙂 Men jag vidhåller fortfarande att Peter Hampus var starkast 🙂 Han måste bara ta kortare förningar 😉

Allt eftersom var det fler i vår ursprungliga grupp som fick en välförtjänt paus, innan två cyklister kom rullandes, den ena med kedjebrottet och den andra som dragkrok 😉 Här blev vi sedan en mindre grupp som i lugnt tempo tog oss tillbaka till så småningom Lidingö och fika på Espresso House utanför Maltes. Lasse dök också upp efter en stund och det var grymt skönt att sitta ett gäng i solen och bara njuta.

Rundan blev på 10,8 mil varav de första 9 milen gick i 33,6 km/h i snitt. Jag fick totalt 12 mil under dagen och är helnöjd. Här är GPS-spåret.

Fotat

Obs! Notera att detta alltså är ett urval av foton från dagen och att samtliga foton från dagen finns här.

Written by Martin SE

7 maj, 2011 den 20:44

Publicerat i Träning / Rundor

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tack Martin! Du är en god (och värdig) segrare som berömmer oss andra. Men jag var rejält slut när jag kom i mål efter Skålhamraloppet. Hade inte en chans mot er andra. Måste både bli bättre i backarna (där jag tappade er första gången och var tvungen att jaga ikapp ensam) och smartare rent taktiskt.

  Du däremot är ju som en raket så fort det börjar luta uppför! Nu ska det bli backträning som heter duga!!!!! 🙂

  Peter Hampus

  7 maj, 2011 at 21:09

 2. […] Med snabbgruppen i Roslagen. Mer kolfiber och snyggare material på den här nivån. Kul att ha en Pinarello i klungan, det händer inte så ofta. Foto: Martin Söderlund […]


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: