Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Viking Tour etapp 2: Gudvangen-Balestrand

leave a comment »

Vi fick ett chockuppvaknande en mil in på andra etappen i Viking Tour 2011 idag – det var inte en stigning – det var en vägg! Från platt till 20 % lutning pang bom. Och så såg det ut resten av den 1,4 km långa stigningen med en snittlutning på 16 % (min GPS sa dock hela tiden 19-21 %..). Jag har aldrig sett så många stiga av cykeln i en stigning.. och fler var det fick jag höra efteråt. Stigningen var 10 minuter ganska brutal pina och när det är så här brant måste man ”vila” i svängarna när det bara är 8 % lutning..

Var stigningen finns? Sikta på Stalheim ca 1 mil sydväst om Gudvangen så hittar du rätt..

Dagen började annars med regn och dimma. Sedan fortsatte den bara med dimma, när vi tog färjan över Nærøyfjord, som för övrigt är listad på Unescos världsarvslista. Väl framme efter ca 2 h blev det start för racingklassen!

För egen del är jag relativt nöjd med min insats under dagen. I första stigningen tappade vi eliten och en mindre grupp. I utförskörningen blev vi till slut uppåt 12-15 cyklister som samarbetade och körde ikapp den mindre gruppen. Riktigt bra samarbete och här gick det rejält snabbt.. jag var uppe på över 70 km/h flera gånger. Men det var jobbigt! Så när dagens andra (dock betydligt snällare) stigning skulle klättras så blev det till att släppa igen. Denna gång släppte även min klättrarbuddy Henrik, så man var inte ensam. Dessutom cyklade vi allt eftersom förbi flera som släppt från gruppen före 🙂 Så sista 25 km av tävlingen idag spenderades med ytterligare en finfin klättring och annars mestadels böljande landskap. Och just ja – det var alldeles för varmt för benvärmare idag.. 28 grader och sol i sista rejäla stigningen är inte riktigt då man har värmare på sig 😉

Med drygt 1 mil kvar av loppet började vi jaga på riktigt. Så många som möjligt skulle hämtas in 😉 dock var avstånden stora mellan de framförvarande cyklisterna, och vi kom bara ikapp Emil, som är lättast av alla, innan sista kilometermärket. Med knappt 1 km kvar till mål och en hel del arbete av mig sista milen – bla i tempoställning när det gick – så kom en sista backe – och grabbarna ökade tempot. Jag försökte – och fick kramp – idag igen! Så jag fick se min lilla grupp + 1 till vi kom ikapp i backen spurta iväg, medan jag rullade in över mål 8 sek senare. Helt ok!

Så här i efterhand kändes det lite onödigt att släppa iväg gruppen i andra backen för dageen, men som sagt, jag hade legat på en ganska hög puls sen första stigningen..

För övrigt låg jag idag hela 70 minuter över tröskel. Det är mer än hälften av etappen som hade målgång efter knappt 6 mil. Måste göra något åt det där.. ta det lugnare? Eller kanske inte släppa från gruppen jag befinner mig i 🙂

Efter målgång väntade sedan en återigen underbar utförslöpa på 15 km och sedan ytterligare 20 km på cykel till kvällens sovhall i Balestrand! Balestrand, som för övrigt har ett grymt hotell med bästa buffén och som visade Touren på projektor 🙂

Här är mina två Garmin GPS-filer från dagen:

Written by Martin SE

24 juli, 2011 den 19:27

Publicerat i Viking Tour 2011

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: