Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Viking Tour etapp 7: Övre Årdal-Hemsedal

with 2 comments

Så var det dags för sjunde och sista etappen på Viking Tour 2011! Äntligen! Lite drygt 11 mil ”hem” till Hemsedal där allt startade för en vecka sedan.

För egen del var jag lite sänkt med troligtvis feber senaste två dagarna, men jag hade ingen tanke på att bryta loppet. Så efter en bra frukost var det dags att sätta på sig Hofvet-kläderna igen.

Etappen började med en 20 km lång stigning och här hade jag det tufft. Släppte gruppen med favoriterna omgående. Släppte andragruppen några km senare. Tredjegruppen bet jag mig fast i till slut och när det började plana ut lite så var det klart att det var i denna grupp dagen mestadels skulle spenderas i. I gruppen bland andra Arne Håland från Hofvet och Glenn från Belgien. Och några ganska starka till, tack och lov!

Vi påbörjade samarbetet ganska omgående fast det var rätt jobbigt i det varierande landskapet, med såväl vind, kullar och nerförskörningar som skulle klaras av. Speciellt hårt blev det när vi stundtals bara var 5 cyklister som drog, fast gruppen bestod av ca 12 st.. men det gick. Alla stannade vid första matstationen, det var man tvungen. Det behövdes också kan jag säga.. här fick jag grym hjälp av Jep från Holland som fyllde på mina 2 flaskor medan jag åt en syltmacka 🙂 det var bråttom, bråttom här! Vi höll ihop i gruppen till dagens sista rejäla stigning. 6 st som jobbade där fram.. hårt!

I sista stigningen på Viking Tour var vi en samlad grupp i åtminstone några km. Men det gick otroligt lugnt uppför.. så i en serpentinkurva tog jag insidan och fick lucka på 5 meter. Tryckte på lite och fick ännu större lucka. Då bestämde jag mig för att gå loss solo resterande 4 km uppför till bergspriset. Det gick väldigt snabbt att få ett rejält avstånd på gruppen, utan en alltför stor ansträngning. När det är 5-6 % snittlutning känns det nästan som platt i dessa sammanhang, så det gick undan när jag väl tryckte på. Stundtals uppe på 22-23 km/h uppför. När jag väl var över toppen var det dags att använda sig av tempofärdigheterna. Ner i tempoställning och ösa så gott jag kunde. Jag måste ha fått åtminstone 2 min på min tidigare grupp, men 30 km senare, med 8 km kvar till mål, kom delar av gruppen ikapp mig. Soloutbrytningen var i alla fall värd ett försök och var helt klart dagens roligaste!

Med 1 km kvar till mål attackerade spurtaren i gruppen, men det hade han inget för – målgången var uppenbarligen uppför i typ 7 % lutning, passande för denna upplaga av Viking Tour.. vi gick i princip i mål samtidigt hela gruppen. Skönt..

Min GPS-fil från etapp 7 tillbaka till Hemsedal

 

Written by Martin SE

29 juli, 2011 den 16:04

Publicerat i Viking Tour 2011

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jag har oxå varit i Hemsedal,svågerns svåger (kan man säga så?) har en barre där!
    Det jag kommer ihåg mest är att det blev ett väldigt mäktigt ”Wosch” -ljud när vindarna friskade i!
    Tyvärr hade jag ingen cykel med mig när jag var där,men jag klättrade lite i bergen till fots istället,det räknas väl oxå eller 😉

    Jerka Östergren

    4 augusti, 2011 at 14:41

  2. […] är framme och drar, båda gångerna.. samme Hofvare som inte missade en enda förning och sedan ryckte i sista klättringen på Viking Tour 2011. Obs, det är mig det handlar om. Inte Arne som ligger precis bakom, och som inte heller missade en […]


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: