Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Till Roslagen med lugn grupp Hofvet-cyklister

with 4 comments

Lördag morgon kl 07 och många som cyklar med Fredrikshofs Lidingögrupp vet vad det innebär – samling vid Naturhistoriska för en mycket ofta grym förmiddag ute i Roslagen!

För egen del blev det lite bråttom till samlingen och när jag någon minut sen dök upp kunde jag inte tro mina ögon – säkerligen 50 cyklister som hade samlats så här tidigt, trots långhelg och att en del var bortresta. Fantastiskt! Snabb indelning i olika fartgrupper där jag valt att leda lugn grupp som håller ett snitt på ca 24-27 km/h över 10 mil en sådan här lördagsrunda.

De övriga i gruppen jag ledde var Richard, Philip, Hanna och Carolin. Någon hade varit på en lördagsträning tidigare, men de övriga var helt nya. Alltid kul att se nya  ansikten! Å andra sidan har jag inte varit med och lett grupper på en lördag på bra länge, p g a utlandsresor, sjukdom mm 🙂

Gruppcyklingen gick väldigt bra också, då alla var hyfsat jämna. Normalt sett i en lugn grupp kan det vara väldigt stor variation på cyklisterna, vilket försvårar arbetet avsevärt för ledare. Men så icke denna gång!

Vi cyklade mer eller mindre tvåpar eller på ett led upp till Upplands Väsby där vi sedan fortsatte norrut mot Arlanda. Ca 10 min från Arlanda och Kimsta där vi skulle vika av släppte jag iväg gruppen på dagens första intervall och fartsträcka. Rätt bra väg som är rak = inga konstigheter, bara att mata. Stor skillnad mot tex Skålhamra eller andra småvägar med betydligt fler potthål och kurvor med mera.

Återsamlingen var välbehövlig innan vi satte av mot Frösunda och så småningom Kårsta, där vi körde loopen med start och stopp Kårsta kyrka. Blåsigt värre, och värre skulle det bli – för när vi vände söderut visade det sig att vi fick rak motvind istället. Bara att gilla läget 😉

Jag måste säga att jag blev imponerad av samtliga i gruppen, det är inte helt lätt att ta sig ut en sådan här dag och köra mil efter mil. Alla åt bra, drack bra, cyklade säkert och hade järnkoll på hur man skulle bete sig. Lite skillnad var det när vi blev omkörda av en av snabbgrupperna precis när det var möte med bil 😉 dessutom blev vi avskurna då gruppen gick in för tidigt framför oss. Dock är det sådan här feedback som är perfekt att ge efter träningen, så att alla kan förbättre säkerhet och gruppkörning till nästa gång.

För egen del kände jag att krafterna började sina när jag låg uppe och drog i motvinden från Kårsta – pulsen var uppe på runt tröskel mest hela tiden, så med ca 30 km kvar langade jag in en Enervit-liquid för lite extra energi. Utöver det gick jag endast runt på 5 dl sportdryck och väldigt liten frukost.
Oavsett så är det alltid väldigt viktigt att äta och såklart få i sig energi, för hammaren (alltså när man bonkar och inte orkar mer) kan komma när man som minst anar det. Ena stunden känner man sig dunderfräsch för att bara sekunder senare segna ihop. Alla i gruppen verkade dock något så när pigga även i slutet av passet, så nästa gång blir det fler förningar för samtliga! 🙂

Generellt sett under turen blev det massa tips och snack om träning, säkerhet på vägarna och att sitta rätt på cykeln. Vi justerade Carolins position lite, hittade en schysst trehjuling till Philip och så körde vi belgisk kedja vid Angarn och snackade backteknik – ska man sitta ner och mata eller ska man ställa sig upp osv. Massa bra snack, helt enkelt!

Ett riktigt kul pass som avslutades med fika och uppslutning med en mängd andra Fredrikshofvare på Skafferiet i Stora Skuggan.

Dörr till dörr blev det 11,5 mil och ett snitt på precis 26 km/h. Således ett bra distanspass på hela 4,5 timmar bara sådär på en lördag!

Här är min registrerade runda på Strava (med karta och statistik mm)

Foton

Samtliga foton kan ses i mitt Flickr-album för rundan.

Här är ett urval. Klicka på bilderna för större format:

Written by Martin SE

20 maj, 2012 den 19:03

Publicerat i Träning / Rundor

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hej Martin,

  Stort tack för ledningen i lördags och va bra bilderna blev! Jag tänkte be om tillåtelse att låna ett par bilder, hoppas det är ok med dig.

  Syns på lördag och kanske tisdag också hoppas jag

  Philip

  Philip

  20 maj, 2012 at 19:25

 2. Låna på Philip, och tack själv för ett riktigt gediget pass!

  Martin S.

  20 maj, 2012 at 19:39

 3. Trevlig läsning och bra bilder 🙂

  Anna

  Anna Johansson

  20 maj, 2012 at 19:47

 4. Tack för senast! Kul att läsa om vår trevliga runda och många fina bilder blev det. Vi ses förhoppningsvis snart igen!

  Hanna

  20 maj, 2012 at 21:00


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: