Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

”Varför kör inte du Vätternrundan”?

with 7 comments

Jag har egentligen inte lust att skriva detta, men nu kan jag inte låta bli.

Jag vet inte hur många gånger denna säsong jag fått frågan ”Varför kör inte du Vätternrundan?”. Varje gång har jag svarat något i stil med att jag haft andra ambitioner denna säsong och att Vätternrundan inte är för mig. I vissa fall har jag radat upp anledningarna till att inte köra Vätternrundan, trots att jag turligt nog ändå haft världens panggäng i form av Fredrikshofs Lidingögrupp + vänner att eventuellt cykla med ändå.

Nu läste jag också Åsa Erikssons bloggpost om sin ”Vätternrunda” på Kadens och hon och jag delar samma uppfattning om Vätternrundan:

Vätternrundan är ett överskattat lopp som är för långt, för tråkigt och för farligt.

Personligen tycker jag också att arrangemanget har en del övrigt att önska, med tanke på hur mycket tid och pengar man lägger ner i cyklingen om man ska satsa på Vättern.
Jag har cyklat runt sjön två gånger (2010 och 2011) och det räcker bra för mig, trots att jag vet att jag kan få cykla ihop med gänget som tar det säkrast av alla runt sjön.

Med det skrivet vill jag ändå säga att jag imponeras stort av alla som startade Vätternrundan i år, det verkar ha varit en rent utsagt förjävlig upplevelse för de flesta, även om många nått sina mål. Väldigt många av mina vänner gjorde en helt fantastisk och fanatisk insats, bra jobbat!

Tänk dock på att det finns andra lopp än Vätternrundan, lopp som förmodligen är betydligt roligare och ger en fantastisk upplevelse. Jag hoppas att dessa lopp får mycket mer uppmärksamhet i framtiden! Några exempel: Tour of Jämtland Cyclosportive i Sverige, La Marmotte och exempelvis fantastiska Viking Tour i Norge, där man kan få prova på enskilda etapper. Men listan kan göras lång.

Jag tror helt enkelt på att andra upplevelser än Vätternrundan år efter år kan ge betydligt mer i slutändan, och att det kan vara värt att prova på annat också!

PS. Fritz Olsson på cykelbloggar har mycket att säga om Vätternrundan, det är bara att läsa på hans blogg!

Written by Martin SE

18 juni, 2012 den 13:14

Publicerat i Övrigt

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bra skrivet Martin.
  Skulle ha cyklat men pga omständigheter gjorde jag inte det. Visst lite ledsamt men nu när jag läser om alla olyckor, alla vårdlösa omkörningar mm så är jag ganska glad att jag inte körde.
  (2004 körde jag sist o då regnade det oxo… så jag vet vad vädret innebar.)
  Absolut imponerad av alla som ställde upp men att sitta o vara rädd merparten av ett lopp är inget jag vill… så däfrör har jag nu bestämt inget mera VR. Får prova andra lopp i stället.:-)

  //
  Anna

  Anna Johansson

  18 juni, 2012 at 13:46

 2. Martin, Du är en klok man.

  I år var det vidrigt, framför allt med det bitvis mycket dåliga sikten. Kändes bitvis livsfarligt bak i svansen när man blir ombombad i backarna ned mot Jönköping av cyklister som bokstavligen kommer från höger och vänster. Det var bara att bromsa med med den reducerade bromsverkan som regnet ger.

  Konstigt nog såg jag inte så många olyckor, men det kändes inte alls säkert. Upplevde inte omkörningarna som ett stort problem i år. Långsamma cyklister höll oftast fint in till höger och jag blev tydligen bara omkörd av 18 cyklister – snabbklungorna går på morgonkvisten.

  Jag ska framgent fokusera på bra cykling. Mallis, Siljan och Vänern. Vättern är dock en överreklamerad sjö. Nästa år vill jag ha en stor Dalahäst i stället mycket hellre än en fjortonde Vätternmedalj.

  Gunnar Larsson

  18 juni, 2012 at 20:32

 3. Vettigt resonemang, och jag håller med. Själv körde jag min sista runda i mitten på 2000-talet. Men efter att ha provat på Gran Fondo i Italien (10 st Nove Colli nu i år) så framstår Vätternrundan som lång och tråkig. Men som med allt som är ”längst” så blir det omåttligt populärt (Vasaloppet, Stockholm Marathon etc). Fler borde lyfta blicken, och då kanske det skulle finnas en efterfrågan på andra spännande motionslopp.
  Farligt? Jo, när de börjar med gemensam, seedad start så kanske jag kommer tillbaka.

  Joachim [Seniorcupen]

  19 juni, 2012 at 08:15

 4. Tack alla!

  @Anna:
  Helt rätt i att prova andra lopp och som du gör, även andra discipliner.

  @Gunnar:
  Detsamma! Jag är glad att det inte hände mer än vad som hände och att de flesta vänner är tillbaka mer eller mindre hela om än omtumlade efter helgen. Det hade kunnat gå betydligt värre.
  Mallis, Siljan, Vänern låter bra!

  @Joachim:
  Precis dessa gran fondos, framför allt när de är arrangerade av riktiga proffs, är en helt annan grej och en komplett upplevelse.
  Dock har ju VR försökt råda bot på detta med omkörningar genom att ha snabbgrupper på morgonen istället för exempelvis hela natten.

  Martin S.

  19 juni, 2012 at 08:45

 5. Halloj Martin, Du resonerar precis som jag, vet inte hur många gånger jag får frågan ”Hur många gånger har du kört VR”.. None, nada … etc. Dock gjorde jag en HVR för någon vecka sedan och det var nog, enligt min bok, också alldeles för farlig egentligen. Därav att jag ”Bombade” på själv… i 15 mil tungt drygt och eländigt, speciellt haglet som bestämde sig att ge mig en av mitt livs värsta peeling i ansiktet. Seedning skulle fungera, dock tror jag ingen snabbgrupp skulle vara intresserade av att köra VR på natten. Då skulle de nog bara ”smyga” sig in i ”sämre” grupper och köra lika fort ändå och passera ännu mera folk.
  Men hur att lösa detta är värre då är det bästa alternativet att skapa helt en egen dag för snabbgrupperna.

  Jag tror det som jag tidigare skrivt skulle bli säkrare om ännu flera gick med i en Cykelklubb och tränade det med klungkörning, teknik etc.. precis som ni i Hofvet har gjort (tummen upp). Dock så kommer det alltid finnas folk som konsekvent vägrar gå med i en klubb av miljoner olika orsaker. Mitt intryck från att ha varit med i några klubbar är att de (alla) borde se till att nya medlemmar skulle få någon form av ”mentor” som berättar lite om klubben, tar med dem till träningar, försöker ge lite råd etc bara för att personen skall känna sig välkommen, får många gånger allt för många kommentarer (och egen erfarenhet) att folk har känts sig mobbade, blivit frånåkta , känt sig utfrysta etc. bara ett förslag som jag även snart kommer att skriva om på cykelbloggar =)

  Jag har ju haft mina duster med ”VD:n” på VR och jag tycker precis som du Martin att för de pengarna folk betalar till VR så skall de ha liiiite mer tillbaka i form av service etc. etc.. ja du kommer säkert ihåg =)

  Tack också för ”reklamen” till Cykelbloggar… uppskattas alltid =)

  Mvh
  Fritz

  Fritz

  19 juni, 2012 at 12:53

 6. Tack för det här Martin! Jag har också fått frågan, har kört en gång, och det var lagom för mig. För dyrt, för osäkert, och (måste jag erkänna) för överskattat. Inte alls så att jag är fanatisk i mina åsikter – all respekt till alla som cyklar 30 mil och gör det förbannat snabbt (och oj vad kul det hade varit att köra med SubXX)!! – men jag funderar lite över allas vurm att vara med i _samma_ lopp. Det är stort, det är bökigt, det är dyrt, det är liggunderlag i klassrum, man måste ta av överdragskläderna långt före starten, sportdrycken är dåligt blandad eftersom den måste tillredas i så enorma kvantiteter….

  Anna P

  20 juni, 2012 at 04:52

 7. Bra post Martin, Hoppas vi får se dig på start den 18:e aug uppe i Trondheim

  Christer

  21 juni, 2012 at 10:10


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: