Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

GoVest Tyr 2012 – recension!

with 2 comments

GoVest Tyr 2012.

Det första som slår dig vid uppackning, är hur fantastiskt lätta Tyr 2012 är för att vara kanttråd. Det andra som slår dig, är att GoVest uppdaterat med snyggare layout och således snyggare hjul än förra årets upplaga. När du väl sedan satt hjulen på cykeln så inser du snabbt att du fått valuta för pengarna.

Så är GoVest Tyr 2012 – prisvärda, lätta och högt presterande hjul.

Uppackning

Årets upplaga av Göteborgsföretaget GoVests hjularsenal i kolfiber innebär 2 profilhöjder38 mm som är lite mer allround och så 55 mm som är mest aero. Jag fick hem Tyr 38 och har testat dessa hjul friskt under våren, på såväl hemska träningspass i absolut ösregn som under fincykling i juli månad.

Hjulen levereras väl skyddade i kartong, med lätta snabbkopplingar, praktisk hjulväska och bromsgummin för kolfiberhjul. En snabb mätning av fälgarna på vågen ger imponerande 1286 gram för båda hjulen, alltså under GoVests utsatta 1300 gram för 38 mm-versionen. (55 mm ska väga in på SUB 1400 gram.) Mäkta imponerande för kanttråd!

Väl skyddade hjul levereras i stark kartong.

Innan jag monterade fast kassetten applicerade jag lite fett på själva bodyn. GoVest rekommenderade redan förra säsongen latexslang (Michelin A3) och Continental GP4000S 25mm-däck till Tyr-hjulen, men givetvis passar vilken slang och vilka däck som helst ämnade för landsväg. Obs, använd med fördel minst 60 mm ventil på slangen, alternativt använda ventilförlängare (något som skickas med 55-hjulen, men som 38-ägare får klara sig utan).

Sist av allt på med snabbkopplingarna, 44 gram paret och i titan. Riktigt fina och lätta, och framför allt hållbara för att vara så nätta. Det tackar vi för!

GoVests lätta snabbkopplingar.

Testning och egenskaper

Första träningspasset med GoVest Tyr: störtskur och 5 plusgrader – perfekta förhållanden för att testa nya hjulen under. Hjulen svarade kanonfint, men bromsverkan var verkligen sådär. Jag ska dock erkänna att jag hade äldre Swissstop Yellow-bromsgummin till, vilket påverkade bromsverkan negativt i ösregnet. Mer om detta senare. Utöver det, första intrycket: rappa hjul!

Att hjulen är så rappa beror på att GoVest uppdaterat byggnationen för hjulen med så kallad 2:1 ekring bak för högre stabilitet, styvhet och mer styrka i igångdrag. Detta tillsammans med lättare fälgar än förra året har alltså gett 80 gram lättare hjul än förra årets upplaga. Fantastiskt på ett redan så lätt hjulset.

Fram- och bakhjul, totalt 1286 gram för detta set. Enligt GoVest ska ett set väga 1300 gram.

Hjulen svarar otroligt bra i såväl korta som längre backar, något jag började ana redan i mars när jag fick cykla på en Tyr 38-prototyp under en vecka i Nice. På platten är 38:orna väldigt stabila och slutar aldrig att rulla. Nämnde jag att det givetvis är keramiska lager i dessa hjul? GoVest har använt sig av amerikanska Enduro som levererat lager med väldigt lågt rullmotstånd. Detta till fördel i många fall, bland annat i igångdragen där man knappt märker av hjulen, så lätt går det.

En ny grej för i år är att hjulen också går att få custom – det vill säga med dekaler i olika utförande, Race som syns och Ghost som är lite mer försiktigt och snyggt. Dessutom har du möjlighet att för en liten extra peng få annorlunda färg på delar av dekalerna. Bra där, GoVest!

Superlativer, javisst – för detta är så pass bra hjul.

Uppdaterade loggor är mycket välkommet! Det finns även möjligheter till custombygge.

Bra att känna till

Det finns några saker som är bra att känna till:

  • Hjulen kan upplevas som något stötiga.
  • Fjädrarna i snabbkopplingarna kan fastna i bodyn så att man får dra ut den felande fjädern och helt enkelt köra utan den, vilket egentligen inte är något problem alls.
  • Det är också en rekommendation att använda GoVests bromsgummin till hjulen, även om det finns andra kompetenta bromsgummin med. Karbonspecifika bromsgummin kommer snart att finnas i GoVests webbshop. Det är också satt en maxvikt på cyklisten som använder hjulen, ca 90 kg.
  • Vet du också med dig att du är lite tyngre och kommer att köra långa och svepande utförslöpor där du bromsar mycket, så är det en god idé att prata med GoVest innan du genomför köp.

Bakhjulet med 2:1 ekring. Även 11-28 kassett, något som knappast behövs i Sverige.

Summering

På det hela taget är GoVest Tyr ett par fantastiska kolfiberhjul som rekommenderas varmt.

I skrivande stund väntar GoVest på att få in ny leverans av hjul som går ut till försäljning i slutet på juli/början på augusti. 55-hjulen tog slut snabbt under våren och 38-hjulen gick åt de med, så om du är nyfiken och vill ha ett par prisvärda hjul i kolfiber – se till att lägga en beställning i denna batch!

Hjulen kostar 9945 kr och då ingår hjulväska, snabbkopplingar och bromsgummin. Ett riktigt bra pris, med andra ord.

GoVest har släppt hur mycket bra information som helst om dessa hjul. Här är mer rekommenderad läsning:

Info om GoVest

GoVest Components drivs av entusiastiska bröderna Gabriel och Daniel. Företaget har sitt säte i Göteborg. GoVest säljer framför allt hjul (i både kolfiber och aluminium), men de har även ovala klingor och övriga tillbehör såsom nav, hjulväskor mm i sin webbshop.

Båda bröderna är aktiva inom tävlingscykling i Sverige, vilket bådar väldigt gott för allt de står för och säljer.

Written by Martin SE

18 juli, 2012 den 12:00

Publicerat i Tester

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Man kanske skulle köpa ett par. Körde på dom på tempo sm, kanske var dom som gjorde tiden 🙂

    Angelica.Ek

    18 juli, 2012 at 12:11

  2. […] Läs min recension och se fler bilder […]


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: