Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Cykla i berg utomlands – att tänka på

with 3 comments

Det är populärt att cykla utomlands, framför allt på vintern och våren. Resmål som Gran Canaria och Mallorca är i toppen för cyklistdestinationer. Länder som Italien, Frankrike och Portugal är också populära. Det de flesta av dessa har gemensamt är att det finns berg. Rejäla berg. Jag tänkte ta upp vad du ska tänka på när du ska cykla i berg utomlands.

Ta med cykeln på flyget

Första alternativet: Ta med egen cykel på flyget. Det är lättare än du tror. Det är ett populärt alternativ som inte behöver kosta speciellt mycket. När du ska ta med dig cykeln på flyget behöver du något att packa ner cykeln i. Med fördel en cykeltransportväska. Det finns transportväskor i en rad olika utföranden – hårdskal och bag är de vanligaste.

Hårdskalsväskor slits och slängs det lite mer med på flygplatserna, eftersom innehållet är lite mer skyddat. Cykelbagar är personalen lite försiktigare med.

Cykeltransportväskor finns att köpa i de flesta butiker. Man kan få tag på billiga och bra via såväl svenska aktörer som tyska postordersajter. Jag kan rekommendera RoseBikes som har flera riktigt prisvärda alternativ för cykeltransport. Ett alternativ är att packa ner i en cykelkartong med. Hör efter med din lokala cykelshop om de har en kartong över.

071
Packa ner cykeln fint i transportväska. Använd bubbelplast eller skimgummi för att skydda ramen.

När du packar ner cykeln finns det lite att tänka på. Ta av bakväxeln. Vira in ramen med bubbelplast eller skumgummi för att skydda lacken. Packa ner fotpump, pulver, verktyg mm med cykeln också. Här finns en komplett guide.

Cykeltransportväskor räknas som specialbagage och checkas oftast in separat. Exempel på pris tur & retur kan vara 700-1200 kr.

Andra alternativet: Flyg ner och hyr cykel på plats. Fördelen är då att du förhoppningsvis får en servad cykel som fungerar bra, har rätt komponenter och detta till en hygglig peng. På populära orter som just Mallorca och Gran Canaria finns flertalet aktörer, t ex Maz Hürzeler och Free-Motion. Detta alternativ är oftast lite smidigare, dock ofta också dyrare.

Rätt utväxling i bergen

Cykla utomlands i bergen är underbart. Det kan också vare en riktig pina om du inte har rätt utrustning. Du behöver rätt utväxling för att cykla i bergen. Utväxling betyder i princip hur lätta eller tunga växlar du har att använda på cykeln. Cyklar du i berg vill du ha möjligheten till lättare växlar.

I Sverige är det normalt att man har standardvevparti med 53 tänder på stora klingan och 39 på lilla. Detta kan fungera utomlands tillsammans med en så kallad bergskassett, men det bästa är att använda sig av kompakt vevparti som oftast har 50 tänder på stora klingan och 34 på lilla. Det betyder att du kan använda lättare växlar när du cyklar uppför.

Bergskassett är också vettigt. Många kassetter har en utväxling i stil med 11-23, det vill säga minsta kransen har 11 tänder och största kransen har 23 tänder. Detta duger finfint i Sverige där det är lite plattare. Utomlands vill man däremot ha fler tänder, upp mot 28-30 stycken. En bra bergskassett har utväxlingen 11-28. Det finns kassetter från SRAM som har 11-30 eller ännu högre utväxling, dock kräver dessa ofta en längre bakväxel eller lite mer mekning med cykeln.

Om du har för tung utväxling i bergen riskerar du skador såsom knäont, ryggproblem mm. Detta förebyggs alltså med lättare utväxling.

Kompakt vevparti och bergskassett är den mest ultimata kombinationen. Den kräver också att du har ett extra vevparti liggandes hemma, vilket kan vara värt om du tänkt att cykla en del utomlands.

Carbonhjul eller aluminium?

Idag cyklar många på carbonhjul, även om aluminiumhjul är mest populära. Båda hjultyperna fungerar utomlands i bergen. Dock bör man tänka sig för både en och två gånger innan man väljer en hjultyp att cykla på. I bergen när du cyklar nerför så kommer du att bromsa mycket. Det hettar upp fälgen och du får sämre bromsverkan. När du cyklar utomlands är det därför viktigt att du tänker på tekniken när du cyklar utför. Bromsa i god tid innan en kurva och accelerera ut från den. Bromsa inte i kurvan. Det är även bra att modulera, dvs bromsa flera gånger lättare inför en sväng, i stället för en hård bromsning.

När vi ändå är inne på att cykla utför så är det en viss teknik som behövs där med. Bäst är att ligga i bocken när du cyklar utför. Det är lättare att justera för potthål, grus och annat som kan dyka upp snabbt på vägen. Här är en instruktionsvideo för hur du cyklar bäst utför.

Aluminiumhjul fungerar oftast bäst för den som är lite ovan. Carbonhjul har genom åren haft sämre bromsverkan, men har kommit ikapp med detta senaste 3-4 åren. Dock om det till och med är blött och du cyklar utför så är aluminiumhjul alltid ett bättre val än carbonhjul.

Det är också bra att tänka på hur klättringarna och utförskörningarna kommer att se ut. Är de branta och du kommer att bromsa mycket? Ta med aluminiumhjul. Är de snällare och du har bra teknik utför? Då kanske carbonhjulen är något för dig.

Vidare är det också smart att kolla på väderprognosen. 15 plusgrader i bergen är bättre än 30 plusgrader. Ju varmare, desto varmare fälg vid bromsning och desto sämre bromsverkan. Flera carbonhjul kommer med aluminiumbromsyta så det kan vara bra att kolla på detta med innan du åker iväg. Aluminium bromsar bättre än ren carbon.

Tumregel: ta aluminiumhjul framför carbonhjul om du är osäker. Är du mer rutinerad spelar det oftast ingen större roll.

Respektera alla på vägen

Generellt sett är cyklister mer förstådda ute i Europa än i Sverige. Många turister och lokala invånare är snälla mot dem som cyklar på två hjul. De visar hänsyn på samma sätt som du också ska visa övriga medtrafikanter hänsyn. Utgå alltid från att folk dock inte vet vad du ska göra på cykeln. Använd tecken för att vara övertydlig med var du ska. Hjälp de andra i trafiken att förutse hur du kommer att cykla.

180
Var beredd på att vad som helst kan dyka upp på vägen.

På populära orter utomlands är asfalten ofta riktigt bra. Det finns dock dåliga segment överallt och naturligtvis måste du anpassa dig här. Det kan vara skönt att ha bredare däck och lite lägre däcktryck ibland, eller åtminstone ha den möjligheten. 23 mm är vanlig däckbredd. 25 mm är också bra.

Ha med dig mycket energi

Att cykla i bergen tar så klart på krafterna och du behöver ha med dig energi i fickorna. Bars, gels, banan och sportdryck är smart. Två flaskor är oftast minimum.

031
Fyra flaskor – två på ramen och två där bak. Kanske lite väl mycket men bra om man vet att det inte finns många fikaställen på vägen.

Är du på ett populärt ställe är det lätt att hitta restauranger, caféer och barer för att fylla på depåerna. Är du däremot ute långt bort från ”civilisationen” så kräver det att du har det mesta med dig själv.

Verktyg, slang och cykelutrustning

Givetvis är det ett måste med verktyg och slang så att du kan fortsätta din runda eller ta dig hem efter en incident. Jag brukar säga minst två slang ska man ha med sig. Själv föredrar jag kolsyrepatroner framför pump. Detta är dock en smaksak.

141
Självklart att ta med sig verktyg och slang. På vissa vägar finns rullgrus, småsten från bergssidan, potthål och andra otrevligheter, precis som hemma.

Bra att packa ner och ha liggandes på hotellet: extra däck, kedja, klossar. Finns oftast att köpa i en cykelbutik, men det är inte alltid det finns i lager. Jag brukar också packa ner minst dubbla uppsättningar cykelkläder: byxor, tröja, armvärmare, benvärmare, strumpor. En buff och långfingrade handskar är trevligt med, det kan bli kyligt uppe i bergen. Regnjacka och vindväst är ett måste.

För långa dagar på sadeln är det även bra med byxkräm såsom Assos Chamois Creme eller snarlik.

Packtips

När du packar så kan du packa smart. Om cykeln inte kommer med samma flygning som du är det därför bra att packa ner följande i din vanliga resväska och inte med cykeln: hjälm, sadel, skor och så en uppsättning kläder. Har du dessa med dig så kan du alltid hyra en cykel och ändå känna att du har någorlunda rätt utrustning på dig.

Övrigt

Njut av att cykla utomlands. Åka iväg på våren, framför allt påsken, är riktigt populärt. Det är också trevligt att avrunda säsongen någonstans söderut i september/oktober. Lycka till!

079

Written by Martin SE

15 april, 2014 den 19:00

Publicerat i Artiklar

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Braiga tips!

  Cykelkatten

  12 maj, 2014 at 10:05

 2. Hej, bra artikel! Om man byter kassett från 12-25 till 11-28, behöver man då byta till en lite längre kedja? MVH Per

  skisaretools

  11 oktober, 2014 at 23:48

  • Hej Per!
   Det skulle jag inte säga behövs.
   Det är större skillnad om man byter till kompakt vevparti, då först behöver man en kortare kedja.

   Martin S.

   12 oktober, 2014 at 18:58


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: