Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Håll dig frisk – här är knepen

leave a comment »

Okej, vi har alla varit med om det. Du är i fas med träningen, cyklingen går bra, du går från klarhet till klarhet och pang så slår den till – en veckas sjukdom (i bästa fall) – och du får börja om på nytt.

Som självutnämnd expert på detta genom åren vill jag härmed dela med mig av mina bästa tips.

Så här underlättar du för kroppen och håller dig frisk!

Bygg en bra grund

Off season gäller det att vila, komma igång och bygga upp inför säsongen. Du behöver inte slita 10-15 h i veckan om du inte ska elitsatsa. Lägg en bra grund och bygg på denna. Slarva inte.

Ju närmre säsongen kommer desto mer redo ska du vara just för den typ av cykling du ska bedriva. Om ditt fokus är tävling så gör träningen mer och mer tävlingslik ju närmre säsongen du kommer. Om ditt fokus är en speciell disciplin, t ex MTB, träna mycket MTB.

Det är smart att köra träningsläger över en långhelg eller en hel vecka, gärna på varmare breddgrader. Ju bättre du vill vara, desto tidigare bör du lägga träningslägret för att samla på dig milen och timmarna för att lägga en bra grund.

Att bygga en gedigen grund är A och O och nyckeln till framgång.

Stressa inte

Detta är underförstått för en seriös cyklist. Många har många åtaganden i livet utanför träningen. Var smart och planera så att du slipper stressa. Stress påverkar immunförsvaret negativt och du blir mycket lättare sjuk om du är stressad. Försök minska på dina åtaganden och ha kvar det viktigaste.

Sov ordentligt

Är du seriös med din träning så ska du vara seriös med din vila. Minst 7-8 h per natt ska du sova och låta kroppen vila. Återhämtning är A och O.

Ät rätt

bildDetta är en självklarhet. Ät vettigt. Mycket grönsaker och bra mat såsom fisk, kyckling och kött i lagom mängder. Komplettera med frukt, mellanmål och hemmagjorda smoothies. Slarva inte med måltiderna.

Som cyklist gäller det även att få i sig tillräckligt med kalorier. Det är en dålig idé att gå ner i vikt genom att träna stenhårt och äta lite eller inte alls efter träningspassen. Då blir du garanterat sjuk.

En gyllene medelväg är bäst här.

Immiflex och ColdZyme

Jag har två favoritprodukter – Immiflex som hjälper till att bygga upp immunförsvaret och ColdZyme som används för att motverka förkylningar. ColdZyme finns att köpa på Apoteket.

Undvik bacillerna

Många självklarheter, här kommer ytterligare bra tips!

  • Tvätta händerna ofta, helst så fort du kommer tillbaka efter att ha varit ute.
  • Använd handsprit som komplement.
  • Ta inte på ytor som många andra människor har tagit på. T ex dörrhandtag, stänger på bussen etc.
  • Peta dig inte i ögon, näsa eller mun.
  • När du hostar eller nyser, gör detta i armvecket och inte i händerna.IMG_8946

Vill du vara ”extrem” – undvik att vistas med många människor på liten yta. Framför allt är detta svårt att undvika under vintern, men det går om man är smart.

Cykla eller gå till jobbet i stället för att åka t-bana i rusningstrafiken. Måste du åka kollektivt, skydda näsa och mun med exempelvis en halsduk.

Flyger du mycket? Undvik att ta på stolsryggar, serveringsbrickan och återigen skydda näsa och mun när du flyger. Speciellt viktigt när du är på väg hem efter ett träningsläger utomlands och du absolut inte vill bli sjuk.

Träna smart

Hur kul det än är med träning så måste du lägga upp träningen smart. Lägg upp ett träningsschema. Typexempel:

  • Måndag: gym
  • Tisdag: intervaller, korta
  • Onsdag: vila / aktiv vila
  • Torsdag: intervaller, långa
  • Fredag: vila
  • Lördag: distans
  • Söndag: distans

Vill du tävla anpassar du givetvis efter tävlingsdatumen. Har du två tävlingar på helgen kanske det är smart att ta en extra vilodag efteråt. Lyssna på kroppen.

Många blir förvånade över hur bra du kan bli genom att träna relativt lite, men i stället träna smart. Tränar du smart en längre tid, blir du garanterat bättre.

Slutligen

Många av dessa tips har jag själv anammat sedan länge, och tänker extra mycket på. Någon eller några förkylningar per år är ändå normalt att man åker på, men dessa hämtar man sig i regel rätt snabbt ifrån. Värre är det med bakterier och antibiotikakurer.

Om du börjar idag med att tänka på detta ännu mer så kommer du se att du framöver håller dig mer frisk och orkar mer.

Written by Martin SE

24 februari, 2015 den 12:52

Publicerat i Artiklar

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: