Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Långa Lugnet – racerapport

with 2 comments

20160528_133304
Klassisk målgångsbild! Christian och jag. Livet är lerigt, soligt och gött!

Efter en tids regnande uppe i Falun så är det ett blött och lerigt Långa Lugnet som väntar. Jag värmer upp länge och kör sista biten på första loopen och får se hur pass blött det är. Ok, det är bara att köra!

Efter 43 min uppvärmning, min längsta och bästa hittils inför ett långlopp, är det dags att lämna in cykeln i fållan och sedan bege sig ut på promenad med jämnstarke Christian A från Södertälje. Vi håller igång kroppen, det är smart. Jag vet att en bit in i loppet kommer Christian ikapp, som alltid, trots att det skiljer en fålla mellan oss. Vi har kört några lopp ihop nu.

Häng med på mitt händelserika Långa Lugnet nu!

I starten är kroppen helt med och jag tycker det går lite långsamt, så jag plockar självklart en del placeringar och kommer med en bra grupp uppe på toppen. Några kända ansikten, bl a Christer C från Borlänge. Tyvärr är jag sist in på rulle i denna gruppen och har problem att ta mig upp nämnvärt, så tjugo minuter senare åker jag av i en dålig tagen kurva, och får jaga solo. Det tar på krafterna, för när jag kommer ikapp, tappar jag rullen nästan direkt igen. Ingen fara, har bra cyklister bakom mig, jag rullar lite så jag har några att åka med.

Per Kumlin & co kommer bakifrån och jag ansluter. Vi kör bra, tills jag går i backen efter en snabb utförslöpa – det blir riktigt slirig lera och jag känner hur hjulet glider undan och jag landar mjukt i gräset. Allt lugnt. Upp igen och börja jaga. En stund senare kommer en fin och snabb utförslöpa. Här tappar jag kedjan?! Den virar in sig flera varv runt sig själv och jag får spendera 1 minut med att fixa den. Christian kommer farandes nerför backen och nästa gång ser jag honom i mål.

20160528_143341Så här grymt är Långa Lugnet!

Ok, kedjan på – jag trampar vidare. Lite solo, med sikte på dem en bit framför. Snart kommer vi till den lite mer kuperade biten i slutet av loop 1 och jag åker ikapp cyklist efter cyklist. På toppen även Per, som har en dålig dag efter tidigare förkylning. Ner mot varvning på nya slingan, riktigt kul! Jag måste våga mer, för Per drar ifrån lätt här, innan han bryter. Vid varvning får jag med mig 2 pers och det går snabbt i motionsspåren. Sedan gör jag nästa misstag. Jag tappar vattenflaskan. I en utförslöpa. Jaha, tillbaka och hämta den, det är långt kvar på loppet!

Tack och lov är kommande bit på loop 2 väldigt backig och jag ansluter snart till några jag cyklat med tidigare. Jag känner mig rätt fräsch och kontrollerad i loppet. Skönt.

Det är så klart riktigt lerigt och blött. I rejäl sankmark uppför får vi alla kliva av och gå en bit. Tack arrangören för att ni fixat spångar på så många ställen!

Snart kommer sista loopen, den backigaste av de tre och min styrka i Långa Lugnet. Jag är liten och lätt och helt ok i backar, så den passar mig. Jag trampar sakta men säkert närmre en stor klunga över gräsfälten, upp och ner, lera hit och lera dit. Till slut är jag ikapp och börjar gå om.

20160528_134959Klubbkamrater! Ylva (t v) och jag tjattrade lite i början på loop 3 och Kajsa (t h) hejade för fullt på banan, tack!

På en av få riktiga stigarna på sista loopen har jag rikligt med tryck i benen och gasar på. Jag behåller trycket i påkarna och ökar avståndet till dem bakom. Sedan kommer några till backar och nu blir jag trött. Målet är tydligen en bit bort. Ingen framför att jaga. Efter sista utförskörningen i ”rännan” ner mot mål, går några grabbar om, de kör i en annan klass. Jag bevakar min position. Då, mitt på gräset, hoppar kedjan av igen. Vad f-n? Kvist i bakväxlen. Bort med kvisten och på med kedjan. Ingen kommer bakom. Bra. Sedan sista biten in mot mål och en liten spurt under hejarop från vänner och allmänheten.

In på knappt 2:59 (Strava), det är jag nöjd med i mitt händelserika lopp. Fantastiskt roligt, äkta lerfest, superb MTB och återigen ett kul lopp med fin bana uppe i Lugnet.

I mål träffar jag Christian direkt, han slog mig med 1,5 min. Starkt kört!

Solen kom fram under loppet och hela eftermiddagen blir det riktigt skönt häng på Lugnet-området med pastasallad, cola och chill innan det bär av hemåt.

Bra dag!

20160528_135024

Södertälje CK represented! Här Stefan Ek och Hasse Hofmann, som båda körde fint i dag!

20160528_144712

Bästa hänget efter målgång..!

20160528_092728

Rekar högsta punkten på Lugnet..

20160527_203102

Schysst färd med schysst sällskap i schysst Merca!

Written by Martin SE

28 maj, 2016 den 19:47

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Haha, händelserikt lopp! =) Jag är tacksam att inget (eller få) lerhål bjöd på dolda stenar eller stockar på botten. Varje gång jag körde genom ett sånt parti förväntade jag mig nästan en OTB med lerbad som följd.

  Det här med samarbete med andra borde jag lära mig mer om. På Billingen funkade det perfekt, I Falun körde jag ensam nästan hela. Är det vanligt att vänta in en snabb grupp alltså om man tappar en rulle (kanske funkar sådär om man som jag harvar mot slutet av H40, det kommer inte så många snabba klungor bakifrån längre)?

  mikaelvonpfaler

  29 maj, 2016 at 20:28

  • Ja, man fick ju lyfta framhjulet så gott det gick över så många blöthål som möjligt.. bra att kolla hur någon framför cyklade och om det gick bra, så var det bara att kopiera 😉

   Cykla själv i all ära, men ska det gå snabbt så måste man ju samarbeta. Jag väntade in en mindre grupp en gång och då för att jag helt enkelt ville spara krafter i stället för att jaga ensam på maxpuls som jag gjort precis innan.. Hittar man en hygglig grupp på främst första men även delar av andra loopen, är det nästan guld värt!

   Martin S.

   30 maj, 2016 at 10:57


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: