Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Råberget runt i Säfsen

leave a comment »

Idag sken solen i Säfsen, så först fick Angelica sticka ut och cykla i det härliga fjällsommarvädret, medan jag hängde med ungarna i teknikområdet. Hon kom tillbaka relativt torr ändå, så det bådade gott inför min tur senare på eftermiddagen.

En van utsikt denna vecka 🙂 Tagen under stigningen till Råberget.

Denna dag tänkte jag ta mig an leden Råberget runt14 km. Det utlovades en varierad terräng och en rejäl stigning upp till Råbergets topp. Lovande! Jag ville cykla mig lite trött åtminstone, det är något jag inte lyckats med på sistone.

Råberget runt (röd markering) följer samma spår inledningsvis som Paskaberget och Byrundan, innan du viker av vänster efter en av de mindre, inledande stigningarna. Snart kommer du ut på grusväg och det blir en lång sträcka grusvägsåkning.

Det saknades markering för just Råberget runt på två ställen, så jag blev lite osäker och fick lite extra grusvägsrally. Annars är det bara att följa de andra spåren – först höger i en trevägskorsning som mynnar ut på asfaltsväg där man tar vänster och sedan rakt fram tills en markering för Råberget runt tar dig höger och in på ny grusväg.

På det tidiga grusvägsrallyt är det inga problem att bomba på, då blir det lite oskärpa i fotona.

Nu är det dags att ta sig an stigningen till Råberget. Enligt Strava 2,9 km med 172 höjdmetrar och en snittlutning på 5,8 % – på ett underlag med en blandning av grus och rullgrus. Sista kilometern bjuder dessutom på två partier á 300 m var på ca 11 % – så det blir helt klart en pulshöjare av rang här! Stigningen slutar med ett stängsel där en singletrack tar vid. Här kan det vara ordentligt blött, efter mycket regn i juli hittils så var det som att cykla i en bäck några hundra meter utför.

Sedan är det dags för Solberget och skidområdet – en stigning på grusväg som är ca 500 m lång med en snäll snittlutning på 6,8 %. Belöningen är finfin utsikt åt både öster och väster – och sedan en kort, brant downhillsekvens innan den härliga och snabba utförskörningen på grusväg tillbaka till Säfsen. Se upp i en korsning där du tar höger och fortsätter utförsåkningen.

Vy österut från Solberget. Nu väntar först en downhillsekvens och sedan snabb utförsåkning på grus tillbaka.

Sista biten är Hyttanbacken, som tar dig tillbaka till startområdet. Kort och brant och ett perfekt tillfälle att blåsa på allt vad du kan.

Jag är lite besviken på att det är så lite stig på Råberget runt, men desto mer nöjd över att få höjdmetrar och cykla mig lite trött.

Turen passar den som är lite mer van cyklist och klarar av att nöta brant grusväg uppför.

Råberget runt på Strava (med felåkning mellan 4,2 och 7,1 km)

Angelica fick finväder på sin runda för förmiddagen.

Written by Martin SE

7 juli, 2020 den 19:02

Publicerat i MTB, Träning / Rundor

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: