Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Sugen på wattmätare? Här är 6 alternativ!

with 13 comments

OBS! Denna bloggpost skrev jag 2012 och mycket har hänt sedan dess. Återkommer med en fräschare bloggpost om wattmätare så småningom!

Wattmätare har länge varit väldigt dyra och något krångliga att använda, men det har blivit betydligt bättre senaste åren och nu är det billigare än någonsin att köpa wattmätare. Men – vilken wattmätare passar dig och din ekonomi bäst? Vilken passar bäst på din cykel? Vill du ha en wattmätare integrerad med vevpartiet, eller i bakhjulet – eller i pedalerna? Här är en guide bland de främsta alternativ som finns idag, samtliga kompatibla med ANT+ och sannolikt din moderna cykeldator!

Kort om träning med wattmätare

Träning med wattmätare har växt på senare tid, framför allt då det är en så pass bra metod för att mäta träning med. Kör du intervaller med wattmätare kan du genast se att du är uppe på 250 W, medan om du tränar pulsbaserat så tar det alltid ett tag innan pulsen hamnar på rätt nivå för intervallen. Du får helt enkelt feedback snabbare. Dessutom, puls kan liksom watt variera ganska mycket från dag till dag, men watt är mer precis mätning av förmågan än pulsbaserad mätning.

Wattmätare med eller utan enhet

Idag pratar de flesta wattmätare ANT+ som är en standard för att föra över trådlösa signaler mellan olika enheter. Har du en cykeldator som är kompatibel med ANT+ och du ser att en wattmätare klarar av att sända signaler via ANT+ så kan du förmodligen vara säker på att du kommer få ut dina watt på cykeldatorn. Några wattmätare kommer också med en egen cykeldator, dessa brukar då vara något dyrare än om man bara köper själva mätaren.

SRM

SRM är det system du oftast sett på tv hos tävlingscyklisterna. Tyska SRM är tillförlitligt, har funnits länge och är för många på toppnivå det givna valet. Dock är det bland de dyraste wattmätarna som finns idag.

ANT+ men det finns även en billigare variant som inte är trådlös.

Kostnad: 2368-4462  €
Hemsida: srm.de

Quarq

Quarq köptes upp av SRAM i mitten på 2011 och det börjar märkas nu när SRAM kommer ut med sin 2012-linje. Snyggare och smidigare integrerat än tidigare i och med SRAM RED 2012, där wattmätaren alltså är helt integrerad med vevpartiet. Wattmätaren heter CinQo och är inne på den andra generationen.

Kostnad: 1795-2166 €
Hemsida: quarq.com

CycleOps PowerTap

CycleOps hävdar att deras PowerTap är lättaste wattmätaren i världen. Wattmätaren är integrerad i ett nav som sitter i bakhjulet och det finns således ett antal nav att välja mellan. Lättaste varianten väger in på 315 gram. PowerTap kommer som enskilt nav eller som ett helt hjulset. Man kan även köpa till cykeldatorn Joule.

CycleOps har också en betydligt billigare produkt för att mäta watt baserat på puls.

Kostnad: 899 – 1799 €, endast nav. Hjulset från 999 €.
Hemsida: cycleops.com

Power2Max

Tyska power2max kommer med en rad olika konfigurationer och möjligheter, samtidigt som den prismässigt är en av de mest prisvärda wattmätarna. Mätaren sitter i vevpartiet och kan köpas som endast mätare eller mätare+vevarm. Det verkar som att power2max har en del problem med att framför allt anpassa sig till omgivningens temperatur, vilket kan ställa till problem när man cyklar i tex berg.

Kostnad: 690 – 1350 €
Hemsida: power2max.de

Garmin Vector

Vector från GPS-tillverkaren Garmin är något så trevligt som en wattmätare i pedalerna. Fördelen är att man kan få ut watt från såväl vänster som höger ben. Nackdelen att pedalerna ofta tar stryk om man vurpar. Pedalerna är kompatibla med LOOK Keo, en ganska vanlig kombination pedaler+klossar.

Kostnad: 1149 £
Hemsida: garmin.com/vector

Zone

Brim Brothers kommer från Irland och utvecklar just nu en wattmätare som man sätter på skorna, och således kan byta enkelt mellan cyklar och ändå få watt-data. Zone beräknas vara ute på marknaden under senare delen av 2012 och är kompatibelt med Speedplay-pedaler. Då mätarna sitter på skorna får man mätning på såväl höger som vänster ben.

Kostnad: ej utannonserat men till konkurrenskraftigt pris
Hemsida: brimbrothers.com

Sammanfattning

Som du ser finns det en del alternativ och de är långt ifrån billiga. Är du seriös och vill bli bättre så kommer wattbaserad träning att ge dig extra mycket tillbaka, även om du kommer långt utan watt också. Det finns prisvärda alternativ idag, det kommer att finnas ännu fler prisvärda alternativ om två år. Det är bara upp till dig att bestämma dig för om du vill prova på något nytt och kul nu eller sedan!

Här är mer läsning för den vetgirige:

Written by Martin SE

10 februari, 2012 den 11:04

Publicerat i Artiklar

13 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Bra sammanställning!

    Men jag tycker det du skrev under Vector blir lite missvisande ”Fördelen är att man kan få ut watt från såväl vänster som höger ben”.

    Fördelen mot vilka? För det är något de flesta klarar av (kanske inte PowerTap?)

    Daniel

    10 februari, 2012 at 11:13

  2. Håller med – bra sammanställning!

    Jag är mycket sugen på wattmätare men tycker än så länge de är för dyra. Och jag skulle absolut vilja ha wattmätare till både min racer och min tempocykel. Så Garmin ligger bra till…

    Erik G

    10 februari, 2012 at 11:36

  3. Tack för informationen och som tidigare läsare skrivit mkt bra sammanställning.
    Underlättar vid val.

    Anna

    Anna Johansson

    10 februari, 2012 at 12:14

  4. Tack!

    @Daniel: Jag menar att man kan få ut watt separat för vänster och höger ben. De system som har möjlighet till det idag är mig veterligen Garmin Vector och Zone, eller har jag missat något? 🙂

    Martin S.

    10 februari, 2012 at 12:58

  5. SRM och Quarq mäter det i alla fall. Men jag är inte tillräckligt insatt i det (ännu) för att veta hur man får fram de värdena. Men om någon månad så.. =)

    Daniel

    10 februari, 2012 at 13:41

  6. Ah, se där! Inget de skriver speciellt mycket om och Garmin har väldigt nyligen uppdaterat sina enheter till att stödja watt-data från två olika källor (eftersom deras egen Vector gör det). Tack för info!

    Martin S.

    10 februari, 2012 at 13:52

  7. Det är ju rätt enkel sak att byta vevparti mellan cyklar i dagsläget (så länge de är kompatibla). Vet en som byter just mellan tempo, landsväg.

    Edvard

    10 februari, 2012 at 15:52

    • Ja det är väl egentligen lika enkelt som att byta pedalerna. Och då kan man sälja ett vevparti och ett par pedaler 🙂

      Erik G

      10 februari, 2012 at 15:54

      • Men det är ju mycket lättare att byta ett par pedaler än ett vevparti! 🙂

        Martin S.

        10 februari, 2012 at 21:48

  8. Du glömmer helt bort iBike, som utan att byta ut några delar på cykeln (nav, vev, hjul eller liknande) mäter power mycket tillförlitligt! Se http://ibikesports.se/index.html

    Christer Schapiro

    2 augusti, 2012 at 14:36

    • Tack för tipset! Jag kände inte till ibikesports produkter. Ibikes produkter är billiga, men tydligen lite otillförlitliga enligt Internet. Kanske beror det på att de har lite annat sätt att mäta effekt på 🙂

      Martin S.

      4 augusti, 2012 at 16:30

      • Martin, jag tror att det finns en skepsis ”på internet” för att det finns en historia där ibike hade problem. Nuförtiden finns det inga såna problem! Kolla in ibikesports.se och välj en affär…

        Christer Schapiro

        30 december, 2013 at 21:25

  9. Jag tycker det ser ut som Garmin Vector använder pedaler från Exustar.

    Patrik

    23 augusti, 2012 at 13:15


Skriv en kommentar