Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Minireportage: Besök hos Rideaway / Ducati Bicycles

with 3 comments

En augustilördag var Michael från Rideaway med på ett träningspass med Fredrikshof, och jag blev ganska omgående nyfiken på vad Michael pysslar med i cykel-Sverige. Sagt och gjort hade jag vägarna förbi huvudkontoret på Styrmansgatan för lite snack och visning av Ducati-cyklar. Mycket trevligt!

Rideaway.se säljer alltså i huvudsak Ducati i Sverige, och då pratar vi hela segmentet – från standard stadscyklar till mountainbikes och landsvägscyklar i de högsta klasserna. Gemensamt för samtliga cyklar är den klarröda och klassiska Ducati-färgen som kommer från djupaste Italien. Ducati förmedlar en viss tradition och känns instinktivt igen hos många, tack vare den klarröda färgen och det utmärkande utséendet.

Michael visar Ducatis 29er 1029 SXC som gick CykelVasan nyligen.

Entusiast med eget motionslopp

Michael som driver Rideaway är själv cyklist och lite av en entusiast, något som märks då man börjar prata med honom, och också inser när han dyker upp på hojen på såväl träningspass som motionslopp – nu senast Roslagshösten med just Rideaway som huvudsponsor.

Och apropå motionslopp – Rideaway har redan sitt eget motionslopp i Sverige som i år gick av stapeln i augusti. Loppet heter Ducati Bicycle Challenge – Sälen race the mountain och är endast 74 km långt, men med en finfin avslutning uppför sista 9 km från Sälen till Högfjällshotellet. Alla cyklister är självklart välkomna till loppet och Sälens fantastiska vägar – detta är en perfekt uppvärmning inför CykelVasan, eftersom Ducati Bicycle Challenge går av stapeln dagarna precis innan Sveriges största mountainbikelopp.

Ducati & Bianchi Cycleeurope

Denna fredagskväll på Rideaways kontor dyker det förbi en ny kund som behöver lite mer prylar efter att ha köpt en Ducati-landsvägscykel. Michael plockar fram prylar från Mavic som också är samarbetspartner, vi snackar allihopa ett tag och jag inser att det är mycket på gång här.

Ducati Factory Team, Shimano Ultegra-specad.

Själva cyklarna då? Några av Ducati-ramarna tillverkas i samma fabrik som Bianchi-ramarna och faktum är att flera av ramarna är identiska. Det är egentligen inte så konstigt då det var Bianchi som för några år sedan tog upp Ducati som märke även i cykelvärlden. Så vi pratar här om riktig italiensk tradition, finess och kvalitativt skapande.

De cyklar jag är mest intresserad av är såklart landsvägscyklarna, asfaltsräv som jag är. Jag klämmer och känner och Michael berättar att Ducatis kolfiberram är samma som Bianchi Infinito-ramen, som jag känner väl igen. Jag beundrar de klarröda cyklarna vidare och vi går igenom specifikationerna. Såväl mtb-cyklarna som landsvägscyklarna kommer i olika utföranden, från instegsracer till övre toppsegmentet. Landsvägscyklarna finns således att få med olika bra växelgrupper från Shimano och med hjul från såväl Shimano som Mavic.

Värstingen heter Ducati Factory Corse, kommer med full Dura-Ace 7900, Shimano RS80 C50-aerohjul (1750 gr) och väger totalt 7,3 kg (utan pedaler). Alla Ducati-cyklar på landsvägssidan kommer dock med kompaktutväxling, något som räcker långt, men kanske inte är för elitmotionären eller tävlingscyklisten.

Katt bland hermelinerna, en svartlackerad 800 SX.

Blickar framåt

2012 ställde Ducati upp med 20 personer på Vätternrundan med målsättning att gå in under 10 timmar. De gick in på 9:03 trots vädret och 2013 blir det en grupp på 30 cyklister som cyklar Vätternrundan. Ducati Bicycle Challenge i Sälen är redan ett fantastiskt lopp och jag kommer själv ställa upp nästa år om jag får chansen. Vi kommer helt klart få se ännu fler klarröda italienska Ducatis på landsvägarna i Sverige, det är ett som är säkert! Håll utkik efter Rideaway och Ducati nära dig.

Written by Martin SE

24 september, 2012 den 18:43

Publicerat i Artiklar

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ett mycket bra inlägg 🙂

  Angelica.Ek

  24 september, 2012 at 19:32

 2. Nice, då är vi två som kör nästa år, har en andraplats att försvara, blir nog tufft..

  Henrik

  24 september, 2012 at 19:44

 3. Rolig läsning Martin!

  Andreas P

  25 september, 2012 at 07:17


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: