Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Cykla MTB i Högbo

leave a comment »

I Högbo har det satsats stort på MTB nyligen, och det märks. Högbo MTB Arena, har de döpt sin satsning till, och här erbjuds ett smörgåsbord med banor av riktigt varierande svårighetsgrad. Det betyder alltså att här finns något för alla.

Det är nära inpå världsklass på uppmärkningen av banorna, som utgår från fyra olika startplatser. Beroende på startplats får du sjöutsikt, mer kuperat eller stor variation i banorna som erbjuds just där.

Banorna indelas i tre olika svårighetsgrader – blått, rött eller svart – i stigande svårighetsgrad. Blått rekommenderas för nybörjare eller motionär, rött för motionär och elit, svart för elitmotionär och elit.

Beroende på vad du väljer för svårighetsgrad får du också självfallet olika mängd grusväg, stig, teknisk stig och motionsspår.

Bäst är att utgå från startplatserna där start och mål för varje bana är. Sedan kan man jobba sig bort startplats för startplats.

Banorna är väldigt fina. På sina håll finns nybyggda spänger, små broar och på andra håll exempelvis grus mitt i skogen, för att slippa ett blött stigparti.

Hemsidan för Högbo MTB Arena är riktigt bra.

IMG_0651
Så här ser det ut vid varje startplats. Blir inte tydligare.

Jag har alltså provat på en hel del av banorna. Här kommer min egen uppfattning om dem, fördelat per startplats:

Stadion

Maja

Maja är en röd bana och bra att värma upp med. Banan har lite av allt – lätt singletrack, brötig stig och lite motionsspår.

Kemi

Svart bana, och det märks. Här har vi en bana som kräver fokus och övning. Det blir ganska snabbt rätt brötigt, för att sedan bli värre. Även luttrade cyklister kommer kräva några varv för att fixa banan utan fotnedsättning. Det finns några korta transportpartier som är välkomna mellan de tekniskt utmanande stigarna.

MTB SP

Skön bana att öva tekniken på! Pumptrack, handbyggda kurvor och några hopp inbjuder till varv efter varv här.

IMG_0653
En bit av Maja.

IMG_0659
Utmärkta leder som är superlätta att följa.

IMG_0662
Trevlig spång i slutet på svårare Kemi.

Ålhus

Lollan

Röd bana som varvar roliga, varierande stigar med tekniska partier, singletrack över myrar och så lite grusvägstransport. Lagom utmanande!

Mankan

Svart bana som delar spår med Lollan på sina ställen. Mer kuperad och aningens mer tekniskt med några kluriga hinder att forcera.

Tobbe

Blå bana där första halvan av banan är riktigt trevlig! Flowig singletrack längsmed sjön, innan man vänder tillbaka på grusvägen.

IMG_0667
Här går både Lollan och Mankan.

IMG_0670
Tobbe flyter på längsmed vattnet.

Allt detta dessutom knappt 2 h bilväg från Stockholm! För den som vill passa på finns givetvis övernattningsmöjligheter på Högbo brukshotell i anslutning till arenan.

Stor tumme upp till Högbo MTB Arena, här finns mycket att prova på och jag lovar att många timmar i spåren och mycket MTB-glädje väntar här.

IMG_0672
Så här nöjd är man efter en dag i Högbo!

Written by Martin SE

19 september, 2015 den 18:08

Publicerat i Artiklar, Träning / Rundor

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: