Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Hacksta XC – racerapport

with 5 comments

Första tävlingsstarten sedan början på juli! Helt ärligt var jag inte helt säker så sent som lördag kväll, då jag dragits med bihåleproblem mm, och fortfarande gör.

Efter att ha hejat på ungdomsklasserna och banrekat två varv, blev det dags.

Jag får en hygglig start i det ca 45 cyklister starka fältet. Jag är topp 20 åtminstone. Det sprider ut sig rätt tidigt och en bit in på första varvet funderar jag på om det här ens kommer att hålla. Det är så sjukt jobbigt och tungt, att jag funderar på att DNF:a. Det känns riktigt, riktigt jobbigt.
Samma sak på andra varvet. Sedan kommer jag igång. Eller snarare, jag sänker tempot lite, lite. Det hjälper något.

Banan är grovt kuperad första halvan och väldigt lättåkt andra halvan. Det är alltså branta backar, upp på Hackstabacken (där jag för övrigt spenderade en del idrottsdagar i skolan som liten), nerför i endurospår och en och annan ”ravin” och drop. Sista 1,5 km till varvning är platt och flowigt.

På tredje varvet gasar Micke Kippilä ikapp mig. Jag undrar vad som hänt, han låg ju långt fram tidigare! Punktering. Han gasar ifrån rätt snabbt med, innan jag bara någon kilometer senare är ikapp och ligger bakom. Ny punktering för honom.. Micke undrar om jag har CO2-patroner och det har jag ju! Vi stannar och jag langar fram det jag har. Då går näste kille i vår klass om. Jag hoppar upp på cykeln snabbt och börjar jaga. Här handlar det om att trampa för pallplacering, plats två eller tre, trodde vi. Efter några kurvor har jag sikte på honom och inför varvning är jag ikapp och på hans hjul.

Precis när vi tar oss ut på sista varvet, går jag om och skapar så småningom en liten lucka upp mot Hackstatoppen. Tyvärr täpper han luckan lätt nerför toppen, jag gör sedan ett misstag och får hoppa av och springa med cykeln. Där drar konkurrenten ifrån. Jag uppskattar att han får ca 150 meter.

Då sätter jag i turbogasen med mindre än halva varvet kvar. Det räcker inte riktigt ända fram, konkurrenten tar sig in i mål 30 meter före, på vad det visar sig vara – en förstaplats.

Jag åker således in på en andraplats i det blyga H30-startfältet. Det är jag ändå nöjd med, med tanke på min juli-augusti. Ganska lätt omtumlad efter att ha tagit ut mig rätt rejält.

Jag ser efteråt att jag tappade ca 1 minut på varv två och drygt 1 minut på varv tre. Där förlorade jag loppet på några misstag samt ett stopp för CO2-patroner. Men jag hade kul ändå och det är det som räknas!

Tydligen körde jag på 94,7 % av mitt pulsmax hela loppet, bra träning på dryga timmen.. 🙂

Stort tack MTB Täby för arrangemanget, samt alla hejarop längsmed banan!

Här är några animationer jag bjuder på från ungdomsklasserna. Klicka på dem för större version!

Written by Martin SE

28 augusti, 2016 den 19:09

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Grattis, bra start på höstsäsongen för dej, det va du värd 🙂

  Ingrid

  28 augusti, 2016 at 19:51

  • Tack tack så mycket! Lite flyt o begränsat startfält så blir det så här ibland!

   Martin S.

   28 augusti, 2016 at 19:52

 2. Grymt kört! =)

  mikaelvonpfaler

  29 augusti, 2016 at 08:29

 3. […] Racerapport […]

  Racekalender 2016 | Bra cykling

  19 september, 2016 at 11:04


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: