Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Downhill i nyöppnade Kungsberget!

leave a comment »

Det har varit i görningen i några år och till slut så har Kungsberget öppnat upp portarna till sin nya bike park, så att vi cyklister har något att göra på berget även sommartid.

Jag har varit förbi tidigare somrar för att kolla in leder och annat, men då har berget ekat tomt. Så desto roligare att se parkeringen och berget idag, i sin sommarskrud.

Liften Kungsåttan har byggts om för att kunna ta 4 cyklar på varannan liftstol. Lite kortare människor kan ha lite svårigheter att hänga upp cykeln i cykelstället bakpå liftstolen, det finns också givetvis personal som hjälper till på plats.

Du behöver inte sitta speciellt länge i liften förrän det är dags att kliva av. När du kliver av har du ett gäng blåa, röda och svarta leder till vänster, och rakt fram/höger har du två svarta leder till, som kräver att du cyklar uppför en kort bit för att komma till starten.

Kungsberget sommar.

Jag inleder dagen med längsta leden, som självklart heter Kungsleden. Den är graderad grön (mycket lätt). Andra graderingar är så klart blå (lätt), röd (medelsvår) och svart (svår). Gröna Kungsleden är flowig med enstaka möjligheter till hopp. Efter första biten utför till en korsning med en bro ovanför (där man kan ta en röd led i stället) planar det ut och du cyklar tvärs över berget, delvis nedför men också delvis uppför, innan sista långa nedfarten tillbaka till liften.

En bit ner på Kungsleden, kan du åka av för att ta blåa leden Nintendo, som du kan cykla hela vägen ner, eller vika av för att cykla lite roligare Yoshi på slutet.

Schysst att spana in lederna på vägen upp. 🙂

Således blir det en hel del åk på Kungsleden för att komma åt de andra lederna. För att variera kan du i stället cykla röda Velodromen direkt till vänster från liften. Velodromen ger efter en kort bit möjlighet att vika av för att ta en annan led. Jag skulle säga att Velodromen är snabbast av lederna på berget. Leden har så klart många (velodrom)kurvor och några få hopp. Det går verkligen att åka snabbt på den, vilket givetvis ger en till dimension till leden.

Av de tre blåa lederna, så var Blåbär tyvärr avstängd. Jag kikade på den ändå, och den är under uppbyggnad, med ofärdigt underlag.

Matlåda! Jag vågade inte chansa på att något hak skulle ha öppet så jag hade med mig eget krubb. Det finns faktiskt en öppen restaurang vid foten av berget samt ett café precis nedanför liften.

Av de svarta lederna provade jag enbart en, Kungsstigen, som går högst upp på berget. Den går på mestadels stig och har några få handbyggda sektioner och rejälare hopp. Den är stundtals brant utför med lite stökiga stenar och rötter att forcera. Jag klarade av att cykla den hela vägen ner, tills Kungsleden tog vid. För den tekniske XC-cyklisten så går det, och än lättare är det om du har dropper post eller helt enkelt sänkt sadeln. 🙂

De övriga svarta lederna har en hel del hopp och drop. Jag provade Slash en bit, men klev av inför ett drop och cyklade tillbaka uppför berget.

Det blir så klart inte många stopp i backen, så här är ett av få foton idag..

Favoritlederna är helt klart hela Kungsleden (utan avstickare) samt Velodromen.

Till kommande år lär Kungsberget bygga ut och det är välkommet.

Jämfört med annan downhill jag åkt (Lindvallen) så ger Kungsberget kortare leder, eftersom berget helt enkelt inte är så högt. Det finns mycket för familjer och småbarn (nedanför berget finns en mängd korta, gröna leder för de mindre eller nybörjare).

En heldag kanske blir lite tjatigt efter ett tag då det blir mycket av samma åk. Man kan välja att åka förmiddag eller eftermiddag med. Jag tycker också det var väldigt få hopp i lederna, flera något lättare hopp skulle vara välkommet. När jag ville tvätta cykeln så fanns det cykeltvätt, men inget vatten. Så Kungsberget har lite att jobba på där till en annan gång.

Vidare finns också några XC-leder att cykla, jag tog en avstickare till Blå berget och hamnade på Berget runt tillsammans med en britt på elcykel. Berget runt är en röd XC-led med lite småstök, kul variation!

Det blir klart fler gånger i Kungsberget Bike Park. 🙂

Written by Martin SE

18 juli, 2021 den 18:16

Publicerat i MTB, Träning / Rundor

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: