Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Cykla på Mallorca – vad du behöver veta

with 5 comments

Vägen ner till Sa Calobra

Mallorca erbjuder cykelåkning för alla – det finns mycket som ön bjuder på. Bergen eller platta landskapet längre söderut är mest populärt för landsvägscyklister.

Innan du åker måste du dock bestämma dig för vilken typ av cykling du vill ha – därefter bestämmer du var på Mallorca du ska bo och vilket hotell. Du måste också bestämma dig för om du ska ta med egen cykel ner, eller hyra. Vad gäller just cykeln finns det lite att tänka på, vilket jag återkommer till.

Daniel och jag bestämde oss bara för att cykla på Mallorca och att bergen var givna. Vi fick tips om Port d’Alcudia på ostkusten och ett hotell där, Iberostar Playa de Muro.

Värt att notera: det går paketresor ner till Mallorca flera ggr om året, med bla Camp Mallorca. Tack Carl Elfgren för notisen!

Flyg till Palma och transport

Flyget ner gick smidigt (bokade via www.flygresor.se) och det gick smidigt att checka in cykelväskorna. Vi fick betala för specialbagaget på plats, vilket gick på ca 300 kr per väska.
Väl nere på Mallorca och flygplatsen i Palma fick vi ut vårt bagage och väntade sedan på transport från flygplatsen till hotellet (med ShuttleBus). Vad gäller själva transporten så hämtas alla passagerare upp på samma ställe på flygplatsen och sen kör bussen runt till hotellen alla ska till. Detta kan ta tid, t o m väldigt mycket tid. För Daniel och mig som var nästan sist på listan över hotell att besöka tog det ca 2 timmar från Palma till Port d’Alcudia. Enkel resa med taxi hade tagit ca 50 min.

Hotell

Vårt hotell låg strax söder om Port d’Alcudia vid Playa de Muro, som är en lång sandstrand som sträcker sig flera kilometer bort. Incheckningen här gick smidigt och vi hittade snabbt till utrymmet för förvaring av cyklar.

Här nere är Max Hürzeler stora med såväl cykelresor som uthyrning, och det var deras utrymme som vi fick hålla till i. I utrymmet som var utomhus (under tak) fanns det plats för säkert 200 cyklar att hänga upp, det fanns vattenslang att använda vid rengöring, plus annat såsom trasor och fotpump.

Det gick ganska snabbt för oss att packa upp cyklarna och montera ihop dem. Utrymmet gick även att låsa med nycklar som vi hade fått, så det var smidigt!

Att cykla i bergen på Mallorca

Ska man cykla på Mallorca så är bergen det absolut mest spektakulära. Under vår vecka på Mallorca klättrade vi till Puig Major, Sa Calobra, Col de Soller, Col d’Orient och Cap de Formentor – alla fantastiska på sitt sätt.

Nerför från Puig Major

Puig Major är Mallorcas högsta berg på ca 1447 m ö h. Tyvärr är sista 550 metrarna militärt område och stängt, så tips är att ta till vänster vid militärområdet upp till toppen och ta dig upp till 900 meters höjd och en tunnel genom berget. På andra sidan väntar en lång och härlig utförsåkning till Port d’Soller.
Jag och Daniel tog oss endast till tunneln första dagen och vände där och styrde mot Sa Calobra. Att ta sig från botten av Puig Major till korsningen som styr mot Sa Calobra är en riktigt fin utförskörning som rekommenderas, med vackra sjöar och roliga kurvor!

Sa Calobra är ett absolut måste. Först klättrar man upp till ca 680 meter och sedan väntar en mils utförkörning ner till havsnivå via otroliga serpentinvägar. Väl nere i Sa Calobra är det en god idé att njuta av god förtäring och utsikten innan det är dags att ta sig uppåt igen.

Mot Sa Calobra

Här gäller det att ha koll på trafiken, som ökar under dagen. Det är många bussar och fordon som åker såväl ner till Sa Calobra som uppför och det är inte ovanligt att behöva stanna i några kurvor på vägen ner. Tips är att ta dig till Sa Calobra så tidigt som möjligt på dagen, för att slippa den värsta trafiken och kunna njuta av utförskörningen, som verkligen är fantastisk!

Bor du på östra sidan av ön så är det grymt bra utförskörning från Lluc till Pollenca och ett värdigt avslut på dagen. Missa inte detta!

Cap de Formentor är Mallorcas allra nordostligaste punkt med otrolig utsikt över Medelhavet. Här finns en fyr med ett café på toppen – rekommenderas! Vägen till Cap de Formentor går både uppför och nedför. Stigningen börjar vid Port d’Pollenca och planar ut vid en utsiktsplatå, innan det går nerför på serpentinvägar till en liten by som ska passeras. Sedan bär det uppför igen nästan hela vägen till fyren. Missa inte utsikten sista hundra metrarna innan fyren dock – minst lika bra som uppe på själva platån där fyren står.
Vägarna till Cap de Formentor är något ojämna – ibland är de väldigt bra men emellanåt väldigt dåliga. Se till att ha lagom mycket tryck i framdäcket här, för att dämpa värsta skakningarna. Vägen är helt klart bättre på vägen tillbaka nerför, än uppför.

På Ca'n Topa vid Col de Soller

Col de Soller är ett absolut måste. Du tar dig till foten av byn Bunyola och därefter börjar klättringen upp till 497 meters höjd – detta via 24 hårnålskurvor. Väl uppe på toppen får du absolut inte missa Ca’n Topa, en otroligt fin restaurang som drivs av Jago och Fran med familj. Du får fantastisk service, maten smakar sällan bättre och så har du en uteplats som inte går av för hackor, med swimmingpool, sköna soffor och annat gott för rekreationens skull.

Efter att ha njutit av Ca’n Topa är det dags att ta sig nerför till Port d’Soller, till en början via serpentinvägen och en mängd hårnålskurvor, innan det sluttar nerför ännu mer när du kommer ut på en större väg. När du kommer ut på vägen som leder ner till Port d’Soller, se till att inte ligga bakom en massa bilar så att du har fri åkning ända ner. Här går det snabbt, riktigt snabbt! Bli inte förvånad om du kommer upp i 75 km/h bara genom att rulla ner.

Från Port d’Soller kan du sedan välja att klättra upp mot Puig Major, eller tillbaka samma väg. Klättringen upp till Puig Major är lång, men inte lika brant som tex Sa Calobra. Efter denna klättring får du hur som helst omgående belöningen i form av vila på utsiktsplatån vid tunneln, och sedan utförskörningen ner till först korsningen till Sa Calobra, och sedan vidare till Lluc.

Col d’Orient, eller Col d’Honor som egentligen ligger lite högre, är också en trevlig stigning som sedan bjuder på fantastisk utförsåkning. Du tar dig till Bunyola och mitt i byn tar du höger och börjar klättra. Här upptäckte jag dock att man är ganska ensam – 2-3 bilar passerade mig på vägen uppför, och på vägen nerför mötte jag lika få bilar. Stigningen tar dig först till Col d’Honor på 550 m höjd, sedan bär det nerför till byn Orient innan det går uppför igen till Col d’Orient. Sedan är det bara nerför till Inca.

Att cykla inåt landet på Mallorca

Mallorca är förhållandevis platt och bjuder på fin cykling inåt landet och längre söderut. Byn Petra är ett absolut måste för cykelfantaster, speciellt under högsäsong. Torget där är ett mecka för cyklister. Vidare bör byar som Búger och Santa Margalida definitivt besökas. Framför allt lilla rondellen i Búger är perfekt att sätta sig vid och ta en glass 😉

Hyra cykel eller ta med egen?

Det finns uppenbara fördelar med att hyra cykel nere på Mallorca, men även uppenbara fördelar med att ta med sin egen cykel. För att hyra på Mallorca så bör du vara ute i god tid och kontakta exempelvis Max Hürzeler. Vill du däremot ta med dig din egen cykel har du lite mer att tänka på.

Om du tar med egen cykel behöver du iaktta följande:

 • Köp en cykeltransportväska i hårdplast. Se till att du kan spänna fast hjulen inuti väskan och att väskan rullar på fyra hjul. Hårdplast är viktigt, så att du vet att din cykel kommer ner i gott skick. En bra transportväska kostar uppåt 3000-4000 kr, men du kan få tag på begagnade för ca 1500 kr.
  Se även till att införskaffa bubbelplast och använd den för att tejpa kring ramen och känsliga komponenter.
 • Att ha med sig en cykeltransportväska innebär extra kostnader i resa till & från flygplatser, hotell, och så inte minst incheckningskostnad. För två personer betalade vi 1200 kr för incheckning på flygplatsen (flyg tur & retur), 950 kr för transport tur & retur flygplats-hotell på Mallorca, samt 750 kr för den initiala taxiresan ut till Arlanda från Stockholm (stortaxi). Alltså 2900 kr tillsammans eller 1450 kr / pers för att ha med sig egen cykel. Att hyra via Max Hürzeler under högsäsong börjar på 68 € per person och vecka (alltså ca 650 kr, 8 sept 2010), och går  uppåt beroende på vilka tillbehör du vill ha.
 • Du behöver kunna demontera och montera ihop din cykel själv. Här är en bra pdf-guide om hur man packar cykeln.

Planerar du mer än en resa med cykling i fokus är valet ganska enkelt – använd din egen cykel. Dels är det roligare och i längden blir det även billigare.

Kommentarer kring boende och bergen

Vill du cykla i bergen på Mallorca bör du helst bo på nordvästra sidan av ön. Här finns inte bara Col de Soller, Puig Major och Sa Calobra nära, utan även Valdemossa och Deia som är väl värda ett besök.

Port d’Pollenca är också bra på nordöstra sidan, nära såväl Lluc som Cap de Formentor.

Port d’Alcudia som jag och Daniel bodde i är bäst om man vill cykla mer inåt landet och inte ta sig längre bort än Puig Major. Annars blir transportsträckan ganska lång, som tex 50 km innan vi kunde påbörja stigningen till Col de Soller.

Port d’Alcudia är däremot väldigt turistigt, med mycket barnfamiljer, stort utbud av restauranger och fina badstränder. Vill man inte endast cykla på ön utan få ut mer av turistlivet så är Port d’Alcudia bra.

Kommer du till Mallorca för att cykla i bergen finns dock bättre städer att bo i på Mallorca. Vi fick tips av Jago och Fran på Ca’n Topa om hotell i Estellencs.

Sammanfattning

Oavsett hur du väljer att cykla på Mallorca så finns det ett faktum som kvarstår – Mallorca är riktigt trevligt att cykla på och bjuder på en mängd sevärdheter och fina upplevelser. Jag rekommenderar varmt att cykla på Mallorca!

Written by Martin SE

8 september, 2010 den 20:37

Publicerat i Artiklar, Mallorca 2010, Resor

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Väldigt trevlig beskrivning för oss som aldrig hojjat på Mallis, nu är ju inte Mallis mitt första val om jag skall utomlands, vill ju ner till Italien och Frankrike för att köra på historiska etappvägar =)

  Ha det så bra,
  Fritz

  Fritz / Cykelbloggar

  9 september, 2010 at 08:00

 2. Härligt inlägg! Låter som en toppen resa! =)

  Svart Karin Karlsson

  9 september, 2010 at 22:18

 3. Intressant inlägg. Man skulle nog lätt bli förälskad i att resa med cykel. Bäst att inte prova 😉

  permoblog

  10 september, 2010 at 08:33

 4. Hur är det med trafiken och vägarna, skiljer det sig från sverige? Respekterar bilisterna att det finns cyklister på vägarna och hur är det på större vägar samt rondeller?

  Martin

  24 maj, 2013 at 20:44

  • Det är en del turister ute på vägarna, men generellt sett är det mycket trevligare att cykla på Mallorca än på vägarna i Sverige. Bilisterna i Spanien har en helt annan hänsyn. Dessutom finns det många, många småvägar med ganska lite trafik på. Där är det perfekt att cykla 🙂

   Martin S.

   26 maj, 2013 at 17:13


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: