Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Presa de las Niñas med Free-Motion

with 4 comments

Idag var första etappen med Free-Motion som ordnar dagsturer här nere och jag träffade också Rickard W från Fredrikshof. Vi var nog 12-13 cyklister av skilda nationaliteter som cyklade ut från Playa del Ingles mot bergen, anledda av ledaren Mattias.

Vi tog det lugnt de inledande 25 km, innan det var dags för första riktiga stigningen för dagen. Och vilken stigning det blev. Ca 6 km med en snittlutning på nära 10 %. Lägg på det cyklister som verkade vara i form (inte undertecknad) och du har en riktigt intensiv klättring. Undertecknad hade en snittpuls på 186 på vägen upp, vilket måste betecknas som ”sjukt högt”. Vi blev väldigt utspridda under klättringen och Mattias låg såklart alltid i täten. Inte så konstigt då han leder turer på Gran Canaria sex dagar i veckan, så gott som året om..

Efter den första klättringen var det så gott som plattkörning fram till Soria och vattenfallet där, innan vi vände tillbaka en bit för dagens andra och mest vansinniga klättring, även denna med en snittlutning på ca 10 %, men betydligt sämre väg och fler serpentinkurvor. Och detta var bara uppvärmningen inför dagens längsta uppförsåkning på nästan 16 km och som ledde oss till ett café mitt i bergen. Men innan dess fick vi nog prova på Gran Canarias sämsta ”asfaltsväg” alla kategorier – en vanlig grusväg hade varit mycket bättre än detta, som gör att jag kommer ha träningsvärk i armarna imorrn, istället för benen..

Väl vid cafét tog de flesta bara en kopp kaffe (som sig bör för cyklister), men vi var några som åt lite lättare lunch. Jag kan säga att äggröran med räkor och champinjoner jag åt satt fint inför utförsåkningen som väntade.

Utförsåkning som startar i bergen – då är det kläder på som gäller! För egen del blev det dagstidning innanför tröjan och armvärmare på. Kallt första minutrarna efter lunchstoppet, men så fort jag hade fått upp värmen så fungerade det klockrent! Stundtals hade vi helt tomma vägar nerför, riktigt skönt. En grej jag alltid brukar göra är att försöka hålla koll långt bort för att se om det kommer några mötande bilar. Oavsett så kan jag ju säga att man inte direkt krämar på till 110 % genom branta kurvor 😉

23 km, 36 min och närmre en kilometer i tappad höjd senare, var vi nere på lite varmare nivåer, om än fortfarande i bergen på ca 350 meters höjd. Det vart också som kyligast idag under denna utförsåkning, där temperaturen knappt letade sig upp över 14 grader. Då var det skönt att ha armvärmare och tidning till hands 😉

Det dröjde dock lite till innan vi var nere på havsnivå igen – först två stigningar som båda tog oss upp till ca 450 meter igen (med en utförsåkning mellan) och sedan en sista utförsåkning där vi var några som snittade i närmre 50 km/h nerför. Efter denna utförsåkning så sa vi hejdå till Rickard och cyklade sen tillbaka den sista korta biten till basen (Free-Motion Playa del Ingles).

Redan här smiddes nya planer för rutter under veckan, och som grädde på moset fick jag även min cykel rengjord av Free-Motion. Bra service, schysst etapp och mer väntar med Free-Motion i veckan. Det här var bara starten 🙂

Början på säsongen – risk för skador

Så här i början på säsongen är det alltid risk för skador. Idag kände jag av båda mina knän sedan gårdagens bergsetapp (min första riktiga cykling på sex veckor) men det blev tack och lov bättre allt eftersom. När jag kollar mina data de här två bergsetapperna så ser jag att min kadens är betydligt lägre än vad jag avslutade säsongen 2010 med.

För att underlätta för knäna så bör man hålla en hög kadens, dvs göra många tramptag i minuten. Normalt sett brukar jag ligga på snittkadens 91-94 på platta sträckor – idag hade jag en snittkadens på 81-87 när det var platt eller gick utför. Där måste jag förbättra mig.

Utöver kadensen så är det alltid viktigt med core-träning, dvs att stärka mage och rygg. Framför allt när man cyklar uppför märks det om man har dålig core-träning – ryggslutet brukar kunna värka. Jag kände av lite grann i ryggslutet när det var som allra brantast, så jag får nog öva upp stabiliteten och musklerna där.

Foton!

Ingen bloggpost komplett utan foton. Håll till godo! 🙂

Written by Martin SE

27 december, 2010 den 20:02

Publicerat i Gran Canaria 2010, Resor

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Alltså jag är så SJUKT AVIS på DIG… Jag vill också vara utomlands och cykla i värmen (ja hyffsat varmt iaf)

  Svart Karin Karlsson

  28 december, 2010 at 10:10

 2. @Karin: Tids nog! Borde inte VCK/Nordic-Eco kunna sponsra dig med en resa? 😉

  Martin S.

  28 december, 2010 at 19:47

 3. Haha ja man kan ju tycka det iaf =)

  Svart Karin Karlsson

  29 december, 2010 at 18:13

 4. Shysst bildval på mig där – när det fortfarande fanns cyklister bakom:) Nästa gång ska jag försöka se till att träna ordentligt innan. Tack för trevligt sällskap också! Lyckades peta in ytterligare två pass till i familjesemestern efter detta i alla fall. Det ena var Tauropass från Moganhållet och det andra bara upp till Soria och ner samma väg. Serpentinen upp från Mogan var ju utroligt fin för övrigt.

  Rickard w

  1 januari, 2011 at 02:16


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: