Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Toppnotering på Gran Canaria och minnesvärd utförskörning!

with 4 comments

Idag slöt jag och Angelica upp med Hofvets egen Kaspar Fritz – högsta toppen på Gran Canaria skulle plockas. Inga konstigheter, tänkte vi och satte av!

Upp till utsiktsplatån norr om Maspalomas, vidare förbi kamelfarmen och sedan klättringen som tog oss förbi Fataga och upp till nästa utsiktsplats. Allt i ett makligt tempo.

När vi kom till Ayacata gled vi in på en av restaurangerna precis vid utkanten på byn och där åt jag bästa biten mat hittils på Gran Canaria. Fantastisk korv, lagom kryddad och rejält saftig. Angelica och Kaspar drog i sig Bocadillo (bröd) med serranoskinka, och det visade sig snabbt vara ett smart drag, då Kaspar hade fått nya styrkor och vispade på fint första biten upp mot Pico de Las Nieves (Snötoppen) på 1949 meters höjd.

Ju högre upp vi kom, desto sämre blev sikten 😉 Ju högre upp vi kom, desto kyligare blev det. Det gjorde såklart ingenting när vi cyklade uppför, men vi skulle ner sedan också..

Till toppen kom vi! Tyvärr 5 m sikt då det var ett tjockt dim- och molntöcke över oss. Vi försökte även muta oss förbi spärrvakten in till militärområdet på toppen, men det var inte okej att ta sig in för cyklister 😉

Hur som helst – med 6 plusgrader och nästan 2000 höjdmetrar att cykla nerför började vår fasansfulla och minnesvärda utförskörning. Det gick nästan lika snabbt att köra utför som uppför! Med 20 km/h nerför, nu noll meters sikt och en termometer som stadigt gick nedåt (nytt lägsta på Gran Canaria: 4,9 plusgrader!) var det lätt att be lite till vädergudarna. Men de var oss inte nådiga!

Tänk er kondens som bildas på bromshandtagen, tänk er rejält skakig asfalt, tänk er ännu mer skak för att man huttrar hejdlöst – då kommer ni ganska nära den oslagbara känslan 🙂 Nära Viking Tour 2011-känsla, faktiskt!

Det var rätt underbart att  komma ner på en rimlig havsnivå och se kontrasten efteråt – uppåt tunga, mörka moln och nedåt fantastiskt ljus och mycket sol 🙂 En punktering på det och vi fick huttra lite till, men sedan brände vi hem nästan raka vägen med ett pit stop. Ingenio är för övrigt en riktigt cool stad att cykla genom – lite San Francisco-känsla.

Det känns också rätt bra att se sig själv hela tiden slå rekord i klättringar man gjort tidigare på ön. Hoppas det fortsätter så de kommande dagarna här nere 🙂

Min Strava-registrering skvallrar om 2800 höjdmetrar, 117 km och 5,5 h cykling.

Kaspar. Vi tog det lätt uppför första stigningen till platån 🙂

2400 höjdmetrar senare: på Snötoppen! Jag och Angelica.

Det här är när sikten var som bäst på toppen. Kaspar och så Angelica som kan skymtas i förgrunden.

Dagens kartläsare!

Written by Martin SE

10 april, 2012 den 20:12

Publicerat i Gran Canaria 2012

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Inte riktigt vad man förväntar sig i temperaturväg. Hoppas ni tog på överdragsbyxor också innan nerfärden, annars lär det blivit rejält kallt!

  Känner definitivt igen vädret från diverse VikingTour upplagor. Förra året var det blött och ibland dimmigt men det var ju aldrig riktigt kallt utan var väl ca 10 som kallast. Har varit kallare andra år!

  Roger Andersson

  10 april, 2012 at 21:29

 2. Ni ser ju ut att ha det sjukt bra där nere!
  På den höjden är det inte så konstigt att det är lite kallt, är nog bra mycket kallare på topparna runt oss just nu. Rätt avis på er faktiskt!

  Din beskrivning av kylan på väg ner väcker lite minnen även hos en annan, då bland de starkaste från Viking tour, även om jag också som mångårig viking har starkare minnen från tidigare år… 😛

  Joel Håland

  11 april, 2012 at 20:29

 3. Ja, visst var det Viking Tour-vibbar denna dag! Kortbyxor, underställ, tröja och tunn väst var allt jag hade på mig. Kallt 😉

  Men.. det som inte dödar, det härdar.. 🙂 och det kanske var en av de bästa dagarna där nere denna gång!

  Martin S.

  14 april, 2012 at 15:42

 4. […] toppen ca 45 min senare fick vi njuta av rätt go utsikt åt de flesta väderstreck. Senast jag var där med Angelica och Kaspar hade vi inte så mycket att se innan skräckutförskörningen vi sedan fick uppleva. Skillnad […]


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: