Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

GoVest Tyr 2013 – hjul som levererar

leave a comment »

IMG_0443

2013 års hjul från GoVest bjuder på ett antal nyheter. Bröderna bakom GoVest, Gabriel & Daniel, har tagit till sig feedback och utvecklat sin hjularsenal ytterligare. I år bjuds det på hjul för såväl kanttråd som tub. Det var med viss spänning som uppackning genomfördes i början på våren, med andra ord!

Notera: årets uppsättning hjul är nästan slut, det finns endast några enstaka 55 mm i kanttråd och tub kvar, meddelar GoVest. Annars är det begagnatmarknaden som gäller.

Uppackning

Som alltid kommer GoVests hjul väl förpackade i en stor kartong. I kartongen: 1 par hjul, praktisk dubbelsidig hjulväska , snabbkopplingar, bromsgummin för kolfiberhjul, distansring för Shimano-kassetter.

Hjulen kommer förberedda med fälgband och efter en närmre inspektion är det bara att börja montera. Men innan dess en snabb mätning av hjulens vikt. Framhjulet väger in på 620 gram och bakhjulet på 740 gram. Det vill säga totalt 1360 gram för detta hjulpar. GoVest utlovar 1320 +- 20 gram för själva hjulen, och fälgband väger 2 x 15 gram styck, så detta ger en vikt på endast 1330 gram för hjulparet. Godkänt!

GoVest har de senaste åren rekommenderat Continental GP 4000S 25mm och Michelin A3 latexslang (ventil 60 mm), och det är vad som åker på hjulen även i år. För 55 mm-profil skickar GoVest med ventilförlängare.

Sedan, på med snabbkopplingarna som är uppdaterade sedan i höstas egentligen. 59 gram för paret är riktigt låg vikt. Dessa snabbkopplingar är styvare än den tidigare versionen i titan, och så fastnar inte fjädern inuti snabbkopplingen.

Sist: på med kassett och för 10-delat Shimano/SRAM, glöm alltså inte den extra distansringen GoVest skickar med. Skruva åt kassettens låsring med rätt moment!

2013 års GoVest-hjul är också kompatibla med 11-delat för både Shimano och SRAM.

I vanlig ordning är det sedan också en god idé att tillse att bromsgummin bromsar på bromsytan och ingen annanstans.

GoVest har tänkt på allt och de skickar med en bra kom igång-guide som är kul och vettig att läsa då och då. Läs denna framför allt innan du börjar montera hjulen, för säkerhets skull 🙂
IMG_0384
Väl förpackat, som alltid.

Hjulen levererar

För kanttråd erbjuds profilerna 38 mm samt 55 mm, för tub är det 55 mm som gäller.

Årets upplaga av GoVests kolfiberhjul är styvare och starkare. Nya nav, nu GoVests egna nav med Enduro keramiska lager, ger hjulen en lite ny dimension mot för tidigare. De är mer stabila, vilket framför allt välkomnas av lite tyngre cyklister. Där tidigare års hjul från GoVest kunde lämna lite övrigt att önska, fortsätter årets version att leverera. Mindre flex och nervositet och mer stabilitet och kraft framåt, helt enkelt.

Precis som förra året kan man även i år välja färgschema på dekalerna som sitter på hjulen. En eloge för detta och med det sagt kan jag starkt rekommendera All Black. Givetvis är detta efter tycke och vad övrig färg på utrustning är 🙂

Hjulen annars då? GoVest Tyr 2013 levererar oavsett igångdrag, uppför backar, hålla 45 km/h och såklart fungerar de även för att glänsa lite på fikarundan. Att GoVests hjul är lätta märks. Ca 1320 gram för Tyr C38 och 1300 gram för Tyr T55, alltså tubversionen. Helt klart godkänt, framför allt på kanttrådssidan.

I vanlig ordning är det keramiska lager i hjulen och det märks, hjulen bara rullar och rullar och rullar.

Efter några träningspass märkte jag dock själv att hjulen kändes något stötiga. Detta är något som jag märkt även tidigare år, men lite extra i år. Förklaring: hjulen är styvare i år och ekrarna lite mer spända. Framnavet har fyra lager och högre flänsar. I år är även bromsytorna extra förstärkta. Detta innebär superb känsla för en tyngre åkare, medan de lättare cyklisterna bör kompensera med just latexslang och mjukare däck, tex Michelins varianter. Vad är då lätt? Förmodligen upp till ca 70 kg.

Efter drygt 130 mil på hjulen måste jag säga att jag överlag är nöjd med hjulen och de känns mer komfortabla än i början. De fungerar i väldigt många sammanhang och det är jag glad för!

IMG_0453
Race ready.

Summering

GoVest har återigen klarat av att leverera grymt bra hjul.

I år kommer även en tubversion, en eloge för det. Starkare nav ger stabilare gång och möjligheterna att modifiera utseendet efter egna önskemål är smått unika. Dekaler i Race-utförande syns mer, Ghost är lite mer diskret och sedan finns alltså All Black som enligt mig är snyggast. Du kan även modifiera färg i övrigt: rött, vitt, svart eller Ghost. Superbra!

Gillar du mer allround-hjul ska du välja 38 mm-profil, vill du ha lite mer aerodynamik så är det 55 mm som gäller.

Oavsett om du är fjäderlätt eller lite tyngre, fungerar de här hjulen för dig. Det är något som GoVest jobbat på till i år och gjort bra.

Priserna är 9945 – 10245 kr beroende på vilken modell man väljer. Väl investerade pengar i ett trevligt svenskt företag med grymma hjul för cykelentusiaster.

Faktum är att hjulen är så bra och eftertraktade, att det i dagsläget (juni 2013) ser ut som följer:

  • 38 mm helt slut.
  • 55 mm kanttråd, några kvar.
  • 55 mm tub, några kvar.

Har du chansen – köp, nu.

IMG_0444
All Black-utförande. Kolsvarta dekaler på mattsvarta fälgar. Vinnande kombination.

IMG_0475Hjul, cykel och cyklist i sin helhet.

Written by Martin SE

10 juni, 2013 den 19:00

Publicerat i Tester

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: