Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Hammarby Hill XC – racerapport

with one comment

Hammarby Hill 2014 levererade en ny bana och ett tufft startfält. Loppet blev även ett av säsongens roligaste!

Jag får en gedigen start och har hygglig placering in på första biten stig redan efter några km. Efter lite mer stigåkning tröttnar jag på att ligga bakom en ganska oteknisk kille och går om för att ta spåren i min egen takt. Hela tiden ser och hör jag andra en bit bakom.


Starten på Hammarby Hill.

Roligast på första, korta loopen är förmodligen en kort utförskörning med 2-3 lite mer branta drop. Jag har rätt bra fart och det är vad som behövs för att ha flyt över de lite mer tekniska partierna. Bakom mig har jag ett mindre gäng som jagar mig, inklusive Emmy Thelberg som jag har cyklat en del med under långloppen i år.

Andra loopen är mer teknisk och längre. Några kilometer in på loopen får jag sällskap av just Emmy och en MTB Täby-kille. Vi får till ett gediget samarbete, det är skönt framför allt på grusvägarna så klart. Jag har dock en liten svacka i loppet här och börjar trycka i mig lite gel, riktigt äcklig sådan. Det ger effekt för en stund senare har jag styrkan i benen igen.


Andra loopen levererar.

En rätt skoj grej på andra loopen är ”omöjliga backen” där vi alla var tvungna att hoppa av. Rullgrus och brant är inte den bästa kombinationen. Väl uppe på kalhygget så blir vi serverade en skön BMX-bana med ett gäng gupp. Skoj!

Det rullar på så här ett tag – lite samarbeten här och var.


Småtuff backe en bit in här (vid 3:25). Och mer fina spår.

Det kanske mest stökiga partiet på hela loppet är sköna hällar, vassa stenar och vi studsar omkring för det mesta känns det som. Hardtail är inte att rekommendera här även om det fungerar, så klart. I en passage klickar jag ur och tappar lite på min grupp, men ut från stigen är jag ikapp och det blir åka grusvägen igen. Jag har faktiskt en del nytta av att ha rekat banan några dagar tidigare och flera svängar och partier är färska i minnet.


Samarbete i lite större grupp på andra loopen.

Efter halva andra loopen är det bara jag och röde killen kvar från vår grupp, Emmy har släppt. Lite nytt samarbete på Geggastigen och sedan den sista biten mot masterna på grus och asfalt. När vi närmar oss masterna blir det en längre backe upp och direkt efter det in på flera kilometer stig över hällar, rötter och stenar. Jag är först och killen i rött precis bakom och så är det bra länge innan det blir tyst bakom mig. Skönt att känna mig stark 🙂


Den kända och roliga geggastigen som inte alls var geggig denna gång.

En lite kortare teknisk loop senare hittar jag en ny kille, han irrar omkring efter banmarkeringar. Jag tar rulle på honom ett antal kilometer på gruset faktiskt, återhämtar mig, drar lite och i första bästa backe med bara 3 km kvar är vi ikapp två killar framför. Jag sticker direkt i backen, åker ikapp och förbi. Får en kille med orange hjälm på min rulle och en stund senare går han om utan att jag har något att svara med. Kamp, alltså. Fine! Vi kör ut på några kurvor på en äng och direkt efter det pumpar jag på, går om och killen har inget att sätta mot.


Snabba spår med halvmilen kvar på loppet.

Jag ökar ytterligare sista biten in mot mål och är lite besviken på tiden 2:02, jag ville ju komma in under 2 h. När den besvikelsen lagt sig är jag ändå rätt nöjd med min insats i ett riktigt skoj lopp. Det här vill jag köra igen (men med heldämpat).

Grymt också av Peter som jag tränar mycket med, att komma in 9 min efter. Det blev en niondeplats för oss båda. Bra dag i sadeln med andra ord!


Sista kilometrarna och jag lyckas plocka några placeringar.

Written by Martin SE

21 september, 2014 den 15:02

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Racerapport […]

    Racekalender 2014 | Bra cykling

    21 september, 2014 at 15:37


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: