Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Sa Calobra och första dagen i bergen på Mallorca

with 6 comments

Paus i Sa Calobra med Medelhavet i bakgrunden (Martin t v, Daniel t h)

Idag var det så dags för Daniels och min första långtur på Mallorca och vi hade ställt in siktet på bergen 😉 Nämligen bestämt Puig Major (högsta toppen på ön) och Sa Calobra.

Efter att vi intagit frukosten satte vi av mot bergen, via utkanten av Campanet och sedan Escorca. Redan efter 2 mil började det gå uppför i stadiga 5-6 %. När det gått uppför i drygt 25 km och vi kom till en restaurang vid lunchtid var valet enkelt – vi beställde en varsin grillad kyckling med gott till och fyllde även på vattenflaskorna innan vi fortsatte.

Efter lunchstället fick vi lite möda för besväret efter den inledande klättringen – det bar nämligen nedåt i ett antal kilometrar innan vi påbörjade klättringen mot Puig Major. På den klättringen gav min Garmin Edge 500 upp, men Danne fixade lätt problemet. Skönt! Vi fortsatte att klättra och var uppe på 850 meters höjd när vi upptäckte att resterande hundratalet metrar till toppen av Puig Major inte var tillgängliga – det var nämligen ett militärt område som var avstängt. Synd!

Efter missödet med Puig Major så fortsatte vi vidare några kilometer till och nådde till en tunnel. Väl genom den såg vi finfina vägar som bar rejält nerför och västerut – men vi bestämde oss för att prioriteringen för dagen var Sa Calobra och vägarna västerut visste vi att vi skulle korsa senare under vår Mallorca-vistelse – så vi vände helt enkelt om och det blev skön nerförskörning till korsningen som tog oss mot Sa Calobra.

För att komma till Sa Calobra måste man först klättra 2,7 km med en snittlutning på 7 % till ett litet pass – och sedan bär det av rejält nerför mot Sa Calobra, Medelhavet och helt enkelt en av Mallorcas nordligaste punkter. Just Sa Calobra är en av de största turistattraktionerna på ön, så det är många bussar på de smala vägarna uppför och nerför – det gällde verkligen att vara vaksam för helt plötsligt kunde det komma en bred buss som tog upp större delen av vägbanan i en kurva. Mäktigt på dessa vägar!

Nerför till Sa Calobra bär det hur som helst på finfina serpentinvägar. Ja, till och med fantastiska vägar. Det går snabbt, det är skarpa kurvor och det är slående vacker miljö. När man kört utför en bit av sträckan ser man verkligen hur vackra Medelhavet breder ut sig. En stor behållning i cykligen på Mallorca!

Vi kom ner på ca 17 minuter i faktisk rulltid – det var ganska så hårt trafikerade vägar och att cykla nerför går snabbare än att köra bil nerför 😉 så – vi fick helt enkelt ta det lite lugnt. Väl nere vid Medelhavet njöt vi av en glass och turismen som Sa Calobra livnär sig på. Sedan bar det av uppför – och snacka om att det gick uppför!

Uppför Sa Calobra är en sträcka på 1 mil med en snittlutning på ca 6,3 %. Lutningen är som störst upp mot 25 %, så detta är inget att leka med! Daniel och jag bestämde oss för att ta klättringen i vår egen takt, och så bar det av uppför. Undertecknad kom uppför på 47 min, vilket också inkluderar 5 minuter med pauser, foto och annat trevligt. Jag är absolut nöjd. Daniel tog lite längre tid på sig – 75 min. Väl uppe på toppen samlade vi oss innan vi fick tillbaka lite av vårat besvär i form av nerförskörning.

Efter Sa Calobra bar det av mot Lluc och vidare till Pollenca. Vi åkte inte genom Lluc denna gång utan sparade det till senare. Däremot var nerförskörningen till Pollenca magisk. Ca 500 fallmeter på 1,5 mil ger riktigt snabb utförskörning och detta på i princip helt tomma vägar. Väl nere i Pollenca tog vi oss i vår egen takt hem till Alcudia.

Dagen kan sammanfattas med två nöjda cyklister och helt klart en god start på vår cykelsemester i detta cyklisternas paradis.

Totalt blev det 13,8 mil. Här är Garmin-data för större delen av vår tur. (Missa inte att ändra till km och ja, det blev nåt knas med GPS:en vid Sa Calobra.)

Dagens sämsta: Att inte få klättra till toppen av Puig Major

Dagens bästa: Att klättra upp från Sa Calobra med underbara vyer. En bedrift att ha klarat av denna klättring!

Foton från dagsturen

Written by Martin SE

2 september, 2010 den 22:48

Publicerat i Mallorca 2010, Resor

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Härliga bilder och skön text, ni får ha det så bra där nere och passa på och njuta! Här hemma blåser det och regnar om vart annat, även om vädret i helgen skall bli OK.

  Höres,

  Mvh
  Fritz

  Fritz / Cykelbloggar

  3 september, 2010 at 06:13

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Martin Söderlund, Martin Söderlund. Martin Söderlund said: Day 2 in Mallorca – we climbed Sa Calobra + more: http://is.gd/eSHsK (in Swe) #cycling #mallorca2010 […]

 3. […] gårdagens klättring uppför bla Sa Calobra bestämde jag och Daniel oss för att Cap de Formentor och fyren på Mallorcas allra nordostligaste […]

 4. […] innan vi påbörjade den långa klättringen upp till botten av Puig Major, där vi var första långrundan på Mallorca. Drygt en timme senare och över 900 höjdmeter klättrade var undertecknad uppe och blickade ner […]

 5. […] har nu laddat upp några filmklipp från våra två första dagar med klättring från Sa Calobra och till Cap de […]

 6. […] att man inte kör slut på sig direkt i början på säsongen (läs: skadar sig). Jag jämförde min och Daniels premiäretapp på Mallorca med den etapp jag plottat ut för morgondagen och höjdmetrarna skiljer sig inte så mycket ca 1700 […]


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: