Bra cykling

Martin Söderlund Ek för Lidingö CK på MTB och landsväg.

Fantastisk klättring till Col de Soller

with 3 comments

Undertecknad drar på efter en hårnålskurva nedanför Col de Soller

Om man är på Mallorca och ska cykla så är Col de Soller ett givet mål. Det är inte öns tuffaste klättring, men likväl en fantastisk klättring!

497 meters höjd ligger toppen och där även en fantastisk restaurang. På vägen upp tar man 24 hårnålskurvor. På vägen nerför många fina kurvor där också, innan det går mer rakt (och snabbt!) utför ner till Port de Soller.

Vi började dagen med att i vanlig ordning utgå från Port d’Alcudia och ta oss till Bunyola via Inca, Binissalem och Santa Maria del Cami. Väl vid Bunyola började den riktiga klättringen till Col de Soller.

Själva klättringen upp till Col de Soller var på 5,17 km med en snittlutning på ca 6 % och klarades för egen del av på lite drygt 16 minuter. När Daniel kom satte vi oss på den fantastiska restaurangen på toppen – Ca’n Topa. Mycket god lunch med hembakt bröd, korv och massa gott – personal som var otroligt vänliga och gav den hittils bästa servicen jag fått i Europa – och så inte minst själva stället, med fin uteplats, pool och allmänt bra utsikt. Rekommenderar starkt ett besök på detta café som drivs av Jago och Fran med familj.

Efter Col de Soller bar det raskt nedför vägen som slingrade sig ner och vidare mot Port de Soller. Efter att man tagit sig förbi hårnålskurvorna på vägen ner så kommer man till en större bilväg som går rakt ner till byn nere vid Medelhavet. På denna väg kom jag upp i 88 km/h – helt otroligt.

I Port de Soller blev det en glass och vätskepåfyllning innan vi påbörjade den långa klättringen upp till botten av Puig Major, där vi var första långrundan på Mallorca. Drygt en timme senare och över 900 höjdmeter klättrade var undertecknad uppe och blickade ner mot Port de Soller, Medelhavet och den fina naturen. Tuff klättring som blev än jobbigare på grund av värmen – hela 32,9 grader i medeltemperatur på vägen uppför.

Sedan fick vi belöningen – riktigt fin utförskörning mot Lluc där vi kollade in klostret – och sedan den magiska utförskörningen ner mot Pollenca.

Totalt blev det 15,1 mil idag och för egen del på strax under 6 timmar. Det gav ett snitt på 25,5 km/h (inkl pauser). Hela 2350 höjdmeter klättrades under själva rundan.

Foton från rundan!

Garmin-data

Garmin-data för rundan kan ses här: Col de Soller + bottom Puig Major (from Port d’Alcudia)

Written by Martin SE

6 september, 2010 den 20:31

Publicerat i Mallorca 2010, Resor

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ni verkar ha det sjukt bra där nere!

  Fortsätt blogga och lägg ut fina bilder 🙂

  Pernilla Permatz

  7 september, 2010 at 09:33

 2. […] rundan på Mallorca för denna gång. Jago från restaurangen Ca’n Topa tipsade oss om Orient igår på lunchen. Jag har letat efter Orient utan att hitta, men nu fick jag veta exakt var toppen […]

 3. @Pernilla: Sjukt bra tack vare dig! Tack för alla tips 🙂

  Martin S.

  7 september, 2010 at 18:14


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: